lördag, september 30, 2006

Mei tai:en testad på allvar

Var i Sickla idag som firade ettårsjubileum (var galet med folk!) och strosade och handlade mat. Majken åkte hela tiden i mei taien och det gick utmärkt. Jag har tidigare burit i trikåsjalen sino och i tricotti (dubbel bärpåse), men det fina med mei taien är att den går att använda även på ryggen. Idag åkte dottern dock inte på ryggen utan på magen. Hon somnade mitt i röran på Kvantum, det får väl ses som ett gott betyg. :-)

Omlottröja m mönsterproblem

Jag har sytt en prototyp för att testa mönstret för omlottröja som fanns i Sy kläder till babyn. Jag är inte riktigt nöjd. Den är så vid på nåt sätt samtidigt som den var ganska liten i ärmarna. Det verkar väldigt svårt att ta ut mönster. På mönstren som finns i boken så ska man klippa isär grundmodellen 2 ggr lodrätt rakt över och 2 ggr vågrätt och lägga dessa bitar 0,5 cm ifrån varanda, på så sätt blir tröjan en storlek större. Knepigt! Mönsterpappret är ju inte helt stabilt och flyttar det sig några milimeter här och där så blir det lite konstigt. Nåväl. Omlottröjan ska i alla fall bli i det småblommiga tyget som syns i bakgrunden, samt med vit snedslå (=kantband har jag fått lära mig). Tyget är från Ohlssons tyger, kommer inte ihåg exakt vad det kostade men under 100 kr metern och det går åt ca 50 cm till omlottröjan.

Jag har för övrigt beställt Baby Cool nu så de kanske har några bättre mönster. Eller så kan man ju köpa mönster var som helst, jag har tex fått låna ett sånt där mönsterkuvert med tre plagg som är från Simplicity (lite roligt, de säljer även Sewing patterns for dummies, vore helt klart nåt för mig). Det är för övrigt detta mönster jag har lånat, bra former om man blundar för hjärtanen...

fredag, september 29, 2006

mössa 3


Stickning har jag inte vågat mig på ännu. Jag har förlitat mig på att man kan virka det mesta, det känns safe och man behöver inte hålla koll på antal maskor och sånt. Men jag vet inte vad jag egentligen inbillar mig. Detta är det nya alstret på mössfronten och jag kallar den "kålrot i motvind".

Jag virkade först vanliga luftmaskor så att jag hade en lång tråd som passade runt dotterns huvud och lite till. Sedan virkade jag ihop tråden till en ring med en smygmaska. Därefter virkade jag vanliga fastmaskor i några varv till det hela kanske var 4 cm. Då gjorde jag en rad med stolpar för att få lite mönster. Sen virkade jag några varv till (CSI var ovanligt dåligt i måndags så det blev en hel del gjort då). Sedan började jag minska ner antalet maskor genom att virka ihop var 15e och 16e maska enl (använde teknik 2 i länken). På så sätt blir mössan smalare. Sen fick jag för mig att jag skulle minska ytterligare och virkade ihop var 14e och 15e maska i stället. Därav kålrotsformen. Jag som hade hoppats på en snygg toppluva.

torsdag, september 28, 2006

Byxor 2


I bästa DoRedo-anda så har jag sytt om ett par jeans som var på väg i soptunnan. Det fiffiga med det är att man då får snygga jeanssömmar utan att behöva sy dem själv. Den dubbla sömmen var på insidan av benet så jag har alltså vänt dem utåt. Sambon tyckte att det saknades fickor på jeansen men jag tror att det hade blivit för klumpigt att ha på sig.Pris: ca 10 kr för stuvbit till linningen
och ca 5 kr för gummiband i midjan
(helt onödigt), tråd
Tid: mönstret fanns ju redan, så drygt 1 timme.

onsdag, september 27, 2006

Mei Tai - bärmojäng


Mei Tai:en är nu klar, var helt klart ett litet större projekt. En Mei Tai är ett bärredskap som man bär sin bebis med, antingen på magen eller på ryggen. Jag använde Knyttet och K:s mönster som det tipsas om på sjalbarn.se. Jag ändrade dock mönstret något, jag gjorde axelremmarna avsmalnande och ca 170 cm långa och jag gjorde själva sittytan 40x50 cm. Det vita tyget heter Lenda och kommer från Ikea och är av den gamla sorten (den nya är lätt rutig). Det rosarutiga tyget är från Dollys tyger och den är vadderad i hela sittdelen samt 10 cm ut på vardera sida i
midjebältet. Jag funderar på att göra nån sorts ficka på men
jag undrar om det går att stoppa nåt i den när dottern sitter
i och den är rundad. Får fundera på saken. Jag känner mig
ganska nöjd med den, den känns kanske lite mjäkig i färgerna
men det beror mest på att jag använde det vita tyget som jag
ändå hade 3 meter liggandes av.

Tygåtgång: ca 1,70 eller så långa axelband man behöver. Ev
52cm dekortyg. Vadd om man vill.
Pris: beroende på tyg. 130 kr?
Tid: tog ganska lång tid. 4 timmar?

Designed by me

Apropå Sukis lilla katt som syns på klänningen nedan, en av de första saker man måste skaffa sig är såklar ett eget designermärke som man kan sy på sina egna verk. För ca 200 kr skaffar man 100 lappar här.

Hur normalt är det att detta är det första man tar reda på... ;-)Byxor 1


Dessa byxor är inspirerade av ett par Lucky Wang. Mönstret är från boken Sy kläder till babyn och varje ben är klippt i ett stycke, det är alltså ingen sidosöm på utsidan av benet. På det stora hela var det extremt lätt att sy dessa byxor, det som var svårt var att sy fast det rosa tyget som alltså inte är en mudd utan vanligt bomullstyg (fö från Wincent, den turkosa manchestern är från åhlens). Anledningen var att jag satte i ett 3 cm brett gummiband i midjan så jag var tvungen att sträcka det samtidigt som jag sydde för att det skulle bli jämt.

I efterhand kan jag konstatera att det var ganska onödigt eftersom byxorna är ganska tighta i modellen. Helst hade jag velat sätta i en dragsko men jag får inte till snygga knapphål som snöret skulle komma ut igenom, får öva lite mer på det först. De är väldigt snygga på, ska se om jag kan ordna en bild på dottern i dem. Det gick åt ca 50 cm tyg till byxorna och 10 cm till linningen. Kanske ska tillägga att dottern är ganska liten (ca 6 kg) så jag sydde dem i stlk 62-68), de är lagom långa men kunde kanske varit något vidare. Dock är det som sagt förvånandsvärt snyggt att de är lite tighta.

Pris: tyg ca 70 kr, gummiband, kanske 5 kr, tråd
Tid: förberedelser (rita mönster och klippa till tyget, etc) kanske en timme, sy också ca en timme

Tyg- och garnaffärer

Ska kanske tillägga något om tygaffärer och inte bara om tyger. Var på Ikea i helgen och blev besviken. Har de tacklat av på textilsidan? Det fanns ju bara groteskt stormönstrade tyger. Åhlens är helt okej. Textilcentrum i Sundbyberg har bra priser. Likaså min närmaste affär, Dollys tyger på Norrtullsgatan, var där idag och köpte ett lysande skotskrutigt rosa tyg. Det finns också en affär som heter Wincent på Norrtullsgatan som har jättefina tyger och garner. Vad det gäller garner annars så handlar jag på Ljungqvists garn på Odenplan, de tycks ha en okunnig personal men priserna är helt ok och bra utbud. Jag läste också idag att Mattssons band ska vara himmelriket på jorden. Får försöka ta mig dit.

Tyger och inspiration

Inte nog med att man ska hitta smaskiga mönster och försöka tyda dem, man behöver också läckra tyger. För att få någon idé om vad jag var ute efter har jag skapat en katalog där jag sparar ner bilder på snygga kläder jag hittat på nätet. Även om mönstret är viktigt och för all del sytekniken så ser man ganska tydligt att tygerna och framför allt tygkombinationerna är viktiga.

Klänning från www.suki.se

Mer inspiration här:
www.matadorkids.se
www.ajabajakids.se
www.freshmilk.se
www.unibarn.se

Mössa 2


Den andra mössan gjordes utan mönster, bara virkades nedifrån och upp i grönt garn.
Efter ca 6 cm började jag minska antalet maskor, ca var 10e maska drogs två maskor ihop till en. Hur man gör både stolpar (dvs de små hålen) och färre maskor kan man läsa om här. Sedan vände jag på mössan och virkade två varv med röd bomullstråd. Att den röda tråden är tunnare gör att mössan blir tightare just där så att den sitter bra på. Tyvärr blev hela konkarongen nästan för liten redan från början (till nästa barn kanske?). Mössa 3 pågår just nu och blir förhoppningsvis mer lagom...

Bok

Virkmönster finns som sagt gott om på nätet. Symönster verkar däremot inte lika vanligt. Så jag köpte en bok med basmönster "Sy kläder till babyn". Bra basmönster även om det verkar som om byxmönstret är gjort på den tiden blöjorna var tjocka och tog mycket plats. Har fått kapa byxorna med typ 5 cm i midjan för att få dem att sluta lite lagom i midjan och inte i armhålorna. Dessutom förutsätter boken att man kan en del, tex att man begriper att två byxben ska vara spegelvända. Har fått rådfråga sambon ett antal gånger. Doktorshatt är till noll nytta i mönsterläsarbranschen, kan man ödmjukt och snabbt konstatera...

Nu när jag ändå var inne på Adlibris så såg jag den här spännande boken: Baby Cool - Sy nytt av gammalt. Genast på att köpa-listan!

Mössa 1


Jag är just nu inne på min tredje virkade mössa. Jag började väldigt ambitiöst med att virka en utifrån ett mönster. Garnstudio.com har för övrigt massor av gratismönster. Som ni ser blev den rätt konstig i formen. Garnet heter Eskimo och är däremot väldigt bra eftersom man snabbt virkar en mössa. Man använder virknål 9 som är väldigt tjock.
Pris: Garn 32 kr, virknål
Tid: Typ en eftermiddag, går snabbt!

Små tossor

Man ska ju inte förhäva sig...det första som skapades till dottern var små tossor. De ser kanske avancerade ut men är extremt lätta att göra. Mönster finns i länken nedan, de består av en sula och en överdel som man syr ihop med filtsöm (eller vad det nu heter på svenska, beskrivning av sömmen finns nedan). Eftersom jag inte har någon skrivare här hemma så ritade jag av mönstret direkt från skärmen. Jag har gjort storlekar som ungefär motsvarar 3 mån och 6 månader.
3 mån = 10,5 cm lång sula
6 mån = 12 cm lång sula
Det första paret gjorde jag i ullfilt och sydde med en grov bomullstråd i vitt, men jag tyckte att de blev lite riviga så nästa par gjorde jag i fleece, som tyvärr blev lite för sladdrigt. Sista paret (som jag har gett bort, man kan inte ha hur många tofflor som helst på sitt barn...) gjorde jag i ullfilt men med en innersula i fleece, det blev det bästa tycker jag. Ankelremmen fästs med tryckknapp och så har jag satt en dekorationsknapp utanpå.
Ingredienser: ullfilt 10 cm, fleece 10 cm, grov nål, grov bomullstråd, tryckknappar och ev dekorationsknappar
Pris: Lite beroende av vad man har av ovan hemma (tex nål och tråd) men <50
Mönster
http://www.sewing.org/enthusiast/html/esb_fleece_chinese_slippers.html
Filtsöm ("Gles langettsöm")
http://www.alexia.nu/stygn.html
http://crochet.about.com/library/weekly/aa120702.htm

Först ut

jag har funderat ett tag på om jag inte skulle sätta upp en blogg för att dokumentera de grejer jag gör, lyckade som misslyckade. Jag kan direkt säga att jag inte är någon expert, har en symaskin från 70-talet och sykunskaper från syslöjden. :-) Men herregud vad roligt det är att göra nåt! Som mammaledig blir det mycket mys och omsorg (och för all del en hel del tröstande och kånkande...), ett härligt avbräck från jobbet som [paus - trösta dottern] forskare, men inte så mycket gjort. Detta är mitt sätt att få utlopp för kreativiteten. Hellre det än städa...