fredag, oktober 27, 2006

Overall 2

I boken Baby Cool finns förslag på hur man syr om en gammal herrskjorta till en overall. Man tar helt enkelt en skjorta och lägger en pyjamas eller hel body över och klipper med några cm sömsmån runt om. Finessen med detta är att tyget blir gratis och man får en färdigsydd knapprad. Vi hade inga gamla skjortor liggandes här hemma men jag var förbi stadsmissionen för några dagar sen och köpte lite annat och då slog jag till på en senapsgul manchesterskjorta och en turkos badhanduk, detta kostade 80 kr ihop vilket kändes lite mycket (jag tycker att allt på second hand ska kosta typ 15 kr, har ni märkt hur mycket dyrare det har blivit med second hand? De hade 70-talsklänningar till salu som kostade 250 kr!) men det går ju till ett bra ändamål. Och handduken har jag bara tagit småbitar av så den kan även användas till annat.

I boken sätter de snedslå i ärmar, ben och krage och det blir lite mer välsytt men jag var ju så sugen på att göra något åt det här hållet så jag gjorde lite modifikationer och sprättade loss kragen och sydde dit. Egentligen så ska man ju sy fast kragar i ett ok för de ska ju inte ha någon baksida men jag sydde fast den med zigzag med sömmen utåt (kragen täcker alltså sömmen. Sedan gjorde jag modellen lite mer figursydd men jag ångrar att jag inte breddade ärmarna mer. Utgår man från en body så är det ju ofta muddar i ändarna så mitt tips är att bredda rejält om du inte använder ett stretchigt tyg, vill du dessutom ha utsvängda ben så bredda och bredda igen. I boken syr de fast en blöjkil för att vidga grenen men jag hoppade över det. Använder man tygblöjor eller har en rund bebis kan det kanske vara en idé men annars är ju blöjorna så små. Det är lite knepigt att klippa jämnt i båda lagren, men det får bli lite som det blir med ett sånt här projekt.

Ett annat tips är att utgå från skjortor utan fickor, jag har sprättat loss en ficka på framsidan för den fick inte plats, hoppas att märkena efter den försvinner i tvätten. Annars har jag bara kantat ärmar och ben med röd zigzag i två varv för att det skulle täcka ordentligt. När man zigzagar på det viset blir tyget lite krusigt men det passar bra på 70-talsinspirerade kläder.
Kragen har jag alltså använt den gamla och sytt på turkos frotté från badlakanet med zigzag, den skulle kunna ha satts lite tightare. Rundlarna på magen har jag sytt helt fast också med zigzag.

Mer galen än snygg kanske... ;-)

tisdag, oktober 24, 2006

kalikåmask/häst

Lånade en bok om kalikåfigurer (Kalikå-krabater) på biblan och gjorde ett första försök, modellen heter "mask" men eftersom jag gjorde den i en stuvbit brun manchester så ser den mer ut som en häst. Jag hade ingen liten bjällra hemma som man egentligen ska peta i så det fick bli utan bjällra. Det gick åt förvånansvärt mycket vadd eftersom man måste stoppa den hårt för att den ska kännas jämn. Det var lite pilligt och jag har en känsla av att jag gjorde fel. Manen gjorde jag av bomullsgarn som jag hade hemma, jag virade garnet runt tre fingrar och nålade fast ena sidans ändar runt en liten bit tyg och sydde med zigzag. Denna bit tyg som håller ihop manen petade jag in och sydde fast. Sedan kan man använda samma garn till ögonen då kan man fästa ändarna i manen så syns de inte (det kom jag på först när jag redan hade fäst ögonen under hakan på hästen/masken). Det går snabbt att sy en mask, <1 timme. Men man kanske skulle kunna vara lite mer noggrann...

måndag, oktober 23, 2006

Byxor 7

Hade tänkt att göra ett par byxor typ dessa men jag orkade inte ta mig ut i regnet så jag utgick från vad jag hade hemma. :-) Det blev dessa velourbyxor (eller veloroverall utan ärmar?). Jag utgick ifrån mönstret på hängselbyxor från Baby Cool (se också Byxor 5 och Byxor 4) men sydde ihop axelbanden och satte istället en 15 cm lång dragkedja i ryggen. Eftersom modellen är ganska vid och jag ville att byxorna skulle vara lite mer 70-talstighta utgick jag ifrån den minsta storleken i boken (stlk 50-56) och gjorde livet och benen något längre i stället, det passar min dotter som är ganska nätt och dessutom är ju tyget stretchigt. Stjärnan på magen är i fleece, smidigt eftersom det inte trispar upp sig. Fastsytt med zigzag med stygnbredd 1 och stygnlängd 4. Velouren är en stuvbit från Sundbybergs textilcentrum, fleecen från Dollys tyger och vit dragkedja + vit snedslå från åhlens.

En ny grej är gummiband i nederkant, jag vek dubbelt och sydde en söm runt om och sedan en söm ovanför med en öppning och drog igenom gummibandet med hjälp av en säkerhetsnål. Sydde sedan ihop gummibandet (ca 5 mm brett) och sydde ihop det sista på sömmen. På så sätt blir det en liten kant under ihoprynkningen, jag tycker att det blev ganska bra. Den röda velouren verkar vara av bättre kvalitet än den bruna jag använde till overallen, denna var inte lika svår att sy i. Den känns tätare och har en slätare baksida. Jag tror också att den är något mindre stretchig.

Trött på könsuppdelningen?

Vi föräldrar har ett upprop mot könsuppdelningen på kläder och leksaker, skriv på du också! Länk.

lördag, oktober 21, 2006

Byxor 6

Har sytt ett par växa-byxor med långa muddar som man kan vika upp över det röda tyget, vika upp en bit av eller vika ner dem helt allteftersom barnet behöver längre byxor (se tex Suki). Eller så har man dem som pösiga knickers. Jag har utgått från mönstret som fanns i Barnkläder : sy och sticka till barn 0-3 år . I den boken fanns det fyra längder för byxor: shorts, bermudashorts, piratbyxor och fullängd, jag använde piratbyxelängden. Det röda tyget ser kanske ut som velour men är sammet (min mormor hade en emmafåtölj med exakt samma typ av tyg). Det turkosa tyget är muddväv. Båda dessa tyger kommer från Dollys tyger på Norrtullsgatan. Muddväv har jag aldrig testat förut, man köper den rundstickad, den är som en cylinder som är kanske 50 cm i diameter. Man klipper ut den bit man ska ha och syr ihop den så att den blir en lagom liten cylinder för den mudd man ska göra och sedan viker man den dubbel aviga mot aviga och syr fast på byxtyget. Enligt boken skulle man ta byxans bredd minus 25%. Det tyckte jag blev alldeles för mycket när man har så här pösiga byxor. Jag utgick i stället från ett par andra byxor som dottern har, typ bebistights (långkalsongstilen), med gummiband i midjan och la bara till lite för sömsmån. Det är lite pilligt att få ihop de breda byxorna med den smalare mudden men den går att spänna ut så att man kan få ihop det. Jag använde jättemånga nålar för att få tygerna att gå ihop. Jag använde liten zigzag för att få lite stretch i sömmen (0,5 på stygnbredd och 1,5 på stygnlängd). Kanske borde benmuddarna blivit ännu längre, jag tyckte att jag gjorde dem jättelånga men eftersom man viker dem dubbla så blev de ändå inte så långa när de kom på. Det blev inte toppenfint men ganska okej för att vara jag som syr i stretchtyg. :-)

Tid: 2 timmar
Pris: 40 + kanske 20 kr för muddväven

fredag, oktober 13, 2006

förklädesklänning

Förklädesklänningen från Baby Cool. Gjorde den med rund ficka i stället så att den blev som en kombination av Förklädesklänning och Lammullsklänning. Något blev dock konstigt med mönstret så jag fick smalna av framstycket något på sidorna för att det skulle gå ihop sig. Om det är någon som sytt samma så får ni gärna höra av er om ni märkt något sånt, annars gjorde jag nåt annat fel. Den blå manchestern är från åhlens, 80 kr/m (se även byxor 1) och den rödrutiga är från Sundbybergs Textilcentrum. Det gick åt ca 60 cm manchester (obs, den säljs inte på 150 bredd, har inte mätt men kanske 110 bredd). Snedslån i vanlig ordning från åhlens, gick åt ca 2-3 meter. Klänningen är till kompisen J:s dotter så den är i storlek 74-80.
Det gick snabbt, 2 timmar kanske. Har ännu inte sytt knappar i nacken, ska försöka hinna detta på söndag!

Tillägg: knapparna är nu på plats efter en hel del meck. De är från åhlens (6 knappar kostar 18 kr). Jag satte inte knappar hela vägen ner eftersom jag ville att klänningen ska breda ut sig och inte strama när bebisen sitter ner. Ska tillägga att knapphålen verkligen inte blev särskilt fina. Jag sydde fram och tillbaka med liten zigzag och sydde några extrastygn efter jag sprättat upp hålet. Men det är ändå ganska tacksamt eftersom det inte syns så väl när knappen kommer ovanpå. Tror dock att jag ska satsa på tryckknappar i stället...

tisdag, oktober 10, 2006

tyger och väskor

Gillar man tyger och väskor så kan man helt enkelt inte låta bli att bli lite galen när man ser detta.

kudde till tripp trapp

Jätteenkel kudde till tripp trappen. Vikt vaxduk (till skillnad från stokkes egna som är i tyg! de kan aldrig ha matat en bebis...) med vadd i, sydd runt om och en söm mellan rump- och ryggdel så att den blir lättare att vika. 4 band som man knyter fast den med.
Tyget är från åhlens (jag använde det överblivna från haklappen). Tygåtgång 86*35 cm, vikt dubbel på längden, så kudden blir höjd 43 bredd 35 cm. Den skulle kunna vara nån cm bredare utan problem, kanske 36-37 cm. Om man har monterat bort bygeln på stolen kan man behöva ytterligare band att sätta fast den med så att den inte kanar för mycket i sitsen.

Tid: 15 min (en söm runt och en söm i böjen)
Pris: tyg ca 40 kr men då gjorde jag även haklappen på resten, band 5 kr + vadd.

måndag, oktober 09, 2006

Overall - sista detaljerna

Nu har jag tagit mig samman och fixat de sista detaljerna på velouroverallen. Satte dit röd bomullssnedslå vilket gjorde att det blev lite mer stadga i ändarna men det blev också lite trumpettendenser. Det blev trots allt rätt bra även om den fortfarande är väldigt stor... Storlekar kan vara väldigt olika i mönstren har jag märkt. Storlek 68 kan vara allt från 64-65 till 72-73. Nu är ju dottern ganska nätt så hon behöver inte så mycket vidd.

Byxor 5

Har gjort ännu ett par hängselbyxor baserat på mönstret från Baby Cool till kompisen J:s dotter (se också Byxor 4). Den röda manchestern är från Sundbybergs Textilcentrum och det blåa tyget i stjärnan är från Wincent. Snedslån är från åhlens. Stjärnan är sydd med tät zigzag, det blev inte toppenbra men jag tyckte det blev lättare än att försöka få dit snedslå runt om på något snyggt sätt. Om någon vet hur man gör så får ni gärna höra av er!

Är väldigt nöjd annars, tycker att modellen är superfin! Påminner väldigt mycket om dessa i modellen fast jag har lagt det bakre axelbandet över det främre.

söndag, oktober 08, 2006

Böcker från biblioteket

Var förbi biblan och plockade åt mig några syböcker. Det är väldigt fiffigt om man vill få tag i gratis mönster. Jag lånade följande:

Sy till barnen (Anita Gunnars) från 2003

Ganska bra basmönster och utförliga beskrivningar av hur man syr detaljer som tex snedslå, passpoal etc. Jag fastnade särskilt för babyhjälmen, ett mönster som jag har saknat. Likaså fanns det en fin kofta och förklädesklänning. Haklappen jag gjorde nedan är baserad på mönstret i boken. Tyvärr är boken lite tråkig. Man (i alla fall jag) vill inte sy baskläder typ bodys som man kan köpa på H&M eller kappahl för en 50-lapp, det är ingen vits. Men, bra basmönster och inte alltför svåra projekt.


Barnkläder : sy och sticka till barn 0-3 år (Hanne & Sofie Meedom) från 2001

Den här boken är bra om man vill gå vidare med lite mer komplicerade projekt. Den innehåller också beskrivningar av hur man gör olika detaljer som att sy muddar etc. Det är nåt med den här boken som jag inte gillar. Kanske för att plaggen ser så färdiga ut. Igen - vad tråkigt att sy nåt som ser köpt ut. Det ser ut som om allt kommer från BabyGap. Fint men opersonligt. Och lite för avancerat för mig, här finns mycket riktigt beskrivning av hur man syr en bävernylonoverall med foder och allt....

lördag, oktober 07, 2006

Byxor 4


Nu har boken Baby Cool- Sy nytt av gammalt kommit och den är helt klart ett tips. Superenkla mönster med mer skaparglädje och starka färger än syskicklighet, precis som de skriver, när man har barn har man inte tid att sy sin egen bävernylonoverall utan det ska gå snabbt och vara enkelt. Sydde de snygga och väldigt enkla hängselbyxorna som fanns mönster på i boken. Gick snabbt förutom pillet med snedslån (det röda kantbandet) som var lite meckigt. Från det jag började rita av mönstret till det jag hade sytt ihop byxorna tog det nog bara en halvtimme. Sen tog det nog en timme till att sy den runda fickan med snedslå, snedslå över axlarna och liten röd spets längst ner. Tygerna (den bruna manchestern och rutiga tyget)samt röda spetsen är köpt på Sundbybergs Textilcentrum. Snedslån är köpt på åhlens. Idag märkte jag att åhlens city säljer snedslå i paket à 3 meter för 22 kronor men säljer precis likadan snedslå för 5 kr metern i lösvikt. Märkligt.
Har inte sytt dit knappar ännu, har fortfarande inte begripit hur man syr knapphål så att det blir snyggt. Har ärvt min symaskin (en Husqvarna 2000 modell 6440, jubileumsmodell med anledning av kungen och sillens bröllop -76) och jag har ingen instruktionsmanual. Nu ska familjen ut så jag får återkomma, men, som sagt, Baby Cool är en skitbra bok om man gillar coola och färgstarka kläder. Köp!

torsdag, oktober 05, 2006

haklapp

Haklapp i vaxduk i form av förklädesklänning. Tyg och kantband från åhlens. Roligt att få göra nåt enkelt efter fighten med velouroverallen. Det som tog mest tid var att kanta klänningen med snedslå. Egentligen behövs ju inte det eftersom vaxduken inte trispar sig, men det blir ju lite roligare.
Och nu har jag för första gången sytt fast en namnlapp på maskin, det var lite bökigt, man måste nog egentligen använda nån annan typ av söm eller mindre trådspänning för det trispar sig en del. :-(


Tyg 45 x 75 cm, 1 förpackning kantband
Tid: 1 timme
Pris: 45 kr

Tantvarning

Är det jag som har blivit tant eller känns Gudrun Sjöden helt rätt hösten 2006?? Medaljonger, kraftiga färger, mums! Likaså Vamlingbolaget.

Hennafärgad page, någon??

overall


Nästan klar med en overall i velour. Herregud vad svårt det var. Allt var svårt, tyget stretchade sig, mönstret var krångligt och jag säger dragkedja! Jag använde mönstret som jag lånat från S från Simplicity. Jag tog bort tossfötterna, ärmmuddarna och kragen och satte i stället dit luvan som egentligen är till jackan i samma mönsterkuvert. Och vad stor den blev, ändå tog jag in den 2 cm på bredden. Storleken var S som ska motsvara 61-67 cm och 6-8 kg. Ganska på pricken vad som passar dottern.
Nästa gång jag ger mig på en overall så blir det definitivt i manchester, det här var alldeles för svårt när man inte kan stretchsöm. Och så ska jag följa S initiativ och göra en 70-talskrage i stället för luva.

Tid: 5 timmar?
Tygåtgång: ca 80 cm
Pris: ca 85 kr

tisdag, oktober 03, 2006

Mönster omlottröja

Se omlottröjan. Hela baksidan och framsidorna är alltså i ett stycke:

Ihopvikt ser ovanstående "väst" ut så här (klicka på bilden om det syns för dåligt):

Vik tyget dubbelt och låt vikningen motsvara mitt bak, lägg halva västen och klipp. Sedan två ärmar. De skulle kunna göras något längre. (Obs på bilden har jag inte vikt och lagt tyget rätt utan det är bara där som bakgrund):

måndag, oktober 02, 2006

Byxor 3


Hann med ett par byxor medan dottern sov efter turen på stan. De är gjorda med viss inspiration från modeller man kan hitta på Suki... Både det rutiga tyget och den röda manchestern kommer från Sundbybergs Textilcentrum. Jag gjorde byxmönstret några centimeter vidare genom att flytta mönstret en bit åt höger när jag klippt ut halva från vänster sida. (Det blir kanske mer begripligt om man tänker sig att man ritar av ett mönster och börjar med att rita av vänstra halvan och sedan flyttar mönstret åt höger och fortsätter att rita av. Då får man ett nytt mönster som är större på bredden än det gamla.) Jag gjorde också benen kortare, ca 8 cm kortare än den normala längden. Muddarna gjorde jag genom att sy rektanglar (11 cm breda och 22 cm långa i okantat skick) som jag nålade fast så att det skulle bli jämnt födelade veck över benet. Jag gjorde så att jag tog först ut mitten på benet och mitten på mudden och så nålade jag fast, sedan tog jag mitten av mitten och nålade, osv.

Tyg: 40 cm byxtyg och ca 16 cm manchester till midjan och muddarna.
Tid: 2,5 timme kanske?
Pris:

Förvirrad eftermiddag

Dottern är av det vilda slaget och eftersom jag satt och sydde en del i morse fick jag dåligt samvete när hon vaknade vid lunch så vi skyndade ut på stan för att hon skulle få se lite mer än insidan av lägenheten. Jag passade på att gå till Matssons band som hade en smal stentrappa med tre trappsteg. Så jag gav upp det projektet. Sedan tog vi en fika med sambon och jag upptäckte att jag hade slängt på mig två olika skor i hastigheten! Det låter som ett påhitt för hur 17 missar man att man har två olika skor på sig? Det går, tydligen.

Omlottröja del 2


Har nu sytt omlottröjan. Jag utgick ifrån en kimono och kombinerade det med det mönster jag hade. Ska försöka fota mönstret jag gjorde och lägga ut det här. Det var väldigt enkelt egentligen, den består av tre delar; två ärmar och ett liv (eller vad man nu kallar det). Tänk dig en väst som är klippt i ett stycke, helt enkelt.

Jag var lite snål och satte bara snedslå (kantband) runt halsöppningen och runt ärmarna, hade nog varit snyggare att sätta hela vägen runt. Så här gjorde jag:
1. snedslå i ändarna på ärmarna
2. sy ihop ärmarna i nederkant
3. sy ihop axlarna
4. vek tredubbelt och sydde i nederkant ända upp till halslinningen
5. sydde fast ärmarna
6. sydde fast snedslå i halslinningen och sydde ihop den sista biten som blir till knytband (man låter alltså snedslån fortsätta en bit utanför linningen till knytband)
7. sydde ihop en bit snedslå till det andra knytbandet
8. sydde fast knytband 2 under den vänstra ärmen.

Material: tyg ca 40 cm (köpt på ohlssons tyger på sveavägen), snedslå (köpt på åhlens).
Tid: kanske 2 timmar, gick ganska fort och var inte så svårt
Pris: 50 kr?