onsdag, november 29, 2006

Mysbyxor, omlottröja och dregellapp

Hittade detta mörkgula ribbade stretchtyg på Tygvaruhuset Kilotex i Sickla (69 kr/m) och blev så förtjust i det. Jag köpte 2 meter och det var kanske att ta i för hur många gula kläder kan man ha? Tog ett gammalt byxmönster, det kan man ju ta vilket som och ett 2 cm brett gummiband i midjan. Jag försökte göra mönstret lite tightare eftersom det var stretchtyg och det gick sådär. Men de är gulliga på!

Omlottröjan är kantad med vit snedslå från åhlens. Mönstret är från "Sy till barnen 0-4 år", mer info se menyn till höger. Den är superenkel att sy, man klipper tex bakstycket i en enda bit med ärmar och allt. Ändå har plagget en jättefin passform. Dock såg jag när jag var klar att jag hade råkat få ribbningen på olika håll på byxorna och omlottröjan... Nåja. Det kanske blir väl mycket gult med hela stassen på en gång...

När jag ändå var i gång gjorde jag en dregellapp i dubbelt tyg som jag bara zigzagade runt (därav den lite krusiga kanten). Det är väldigt smart att göra dregellappar dubbla, då är det bara att vända dem när det har kommit lite kräks på ena sidan... Namnlappar från MinaNamnband. Kardborre i dregellappen (40 kr/m på åhlens).

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): Byxor: 1, omlottröja: 2, haklapp: 0,5

måndag, november 27, 2006

Man-tager-vad-man-haver-overall (Overall 4)

Inspiration från Baby Cool. Principen är exakt den samma som för Man-tager-vad-man-haver-pyjamas och Overall 2, man tar en gammal mjuk och mysig skjorta och syr om den till en overall. I boken skriver de att man kan ta en gammal pyjamas/body och använda som mall men passformen blir lite bättre om man använder ett mönster, framför allt i halslinningen. Jag använde samma mönster som till pyjamasen. Man kan gärna göra baksidans snibb mot grenen något längre eftersom det inte går att göra en grensnibb på framstycket (låter nog lite oklart men när man håller på med det så förstår man förhoppningsvis vad jag menar).

Overallen är i storlek 74 och det är på gränsen för vad man kan få ut av en normal herrskjorta i stlk L, därför blev benen lite sneda i nederkant, jag lät skjortsömmen vara som den var. Annars röd snedslå från åhlens. Flanell hade jag inte sytt i tidigare men det var enkelt och tacksamt att jobba med. Jag satte också dit en extra knapp så att det inte skulle vara så stort glapp mellan halslinningen och första knappen, från Dollys Tyger på Norrtullsgatan i sthlm (alla knappar: 1 kr/styck!). Fickorna på skjortan lät jag vara som de är, på Overall 2 sprättade jag bort fickan men det blev helt okej ändå. Den gick snabbt att göra, hela alltet förutom några detaljer med snedslån syddes på ca 1,5 timme när dottern sov som en stock efter babysimmet...

Tillägg: denna overall har blivit otroligt mycket använd, den är jättesmidig att slänga på och den är varm och go, sitter bra på också. Som tidigare sagt, mönstren i Sy till barnen har verkligen bra passform.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 2

fredag, november 24, 2006

retroklänning

Enkel klänning med liten ficka i retrotyg från en klänning köpt på Myrorna. Jag utgick från ett klänningsmönster från Sy till barnen 0-4 år (mer info, se menyn till höger under Böcker), men denna modell fanns inte i storlek 74 så jag kombinerade några mönster, det blev ganska okej. Men så länge dottern inte kan gå och sitter mest är den lite trång och obekväm så jag gjorde ganska långa sprund i sidorna. Snedslå från åhlens, knappar från Dollys tyger. Jag förstärkte snibbarna med ett tunt vitt tyg för att det inte skulle bli så sladdrigt vid knapparna (det är därför den ser vit ut på bakstycket vid nacken).

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 1-2

onsdag, november 22, 2006

Byxor 9

Man kan tro att jag har garderoben full av byxor men dottern har vuxit ur de första paren jag gjorde och så har jag gett bort några. ;-) Detta är ytterligare ett projekt som jag är lite halvnöjd med, mest för att jag envisas med att ta ett tyg som jag har hemma i stället för att välja ut något riktigt bra. Denna bruna manchester är från åhlens, köpte en stor och billig stuvbit, detta är nog 3e saken jag syr i den och ingen har känts riktigt lyckad. Den turkosa av samma sort var mycket snyggare. Och ska man få tag i brun manchester är det mycket snyggare med någon åt det här hållet. Nåväl. Modellen är även här från Sy till barnen 0-4 år av Elsebeth Gynther. Att sätta band på var kul och jag var lite inspirerad av dessa.
Band från diverse sybehörsaffärer. Egendesignad namlapp från MinaNamnband

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 1-2

Jacka 1

Ja nu är jag klar med jackan i retrostil. Mönstret är alldeles lysande och den sitter snyggt och bra på dottern men jag är lite mer osäker på tygvalet och färgerna. Det hade varit snyggare med någon smalrandig brun manchester tror jag, typ den här. Mönstret är i alla fall från min nya favoritbok Sy till barnen 0-4 år av Elsebeth Gynther (Denna bok går som sagt att få tag i på biblioteket eller på antikvariat, se tex bokbörsen, boknätet, internetantikvariaten eller antikvariat.net.)

Modellen heter Blomsterquiltad jacka med kineskrage. Den gröna sammeten kommer från åhlens och likaså den rosa snedslån. Den rosa fleecen och de rosa knapparna kommer från Dollys tyger. Själva jackan består alltså av två lager, min tanke var att det skulle vara en bra vinterjacka som är varm och gosig att ha när benen är i åkpåsen. Den var inte särskilt svår att sy förutom att jag gjorde fel när jag skulle fixa med fodret. Jag försökte sy fodret som en del av jackan förutom i ärmarna som man ska kunna vika upp. Det är nog bättre att sy fodret och yttertyget var för sig och sedan vända fodret ut och in och fästa aviga mot aviga och sy ihop dem mha snedslån. De små knapptränsarna är sydda av snedslå, man syr fast dem först åt fel håll och sedan viker tillbaka dem och syr en gång till. Detta är beskrivet i boken. Snedslå i sömmen mellan ärmar och liv var också en nyhet, det är faktiskt inte så dumt, det händer lite mer då.

Den sitter bra (den ser bred ut på bilden ovan men det är nog för fodret för den sitter ganska tight på) men den saknar liksom något, den ser lite för gullig ut, typ som nåt för ett barn som har basker. Några tuffa fickor kanske kan vara nåt? Jag har funderat på såna här stickade fickor. Ska se om jag kan få till en bild med jackan på dottern för den ser något bättre ut på än för sig själv (uppdaterat!).

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 4, mest för fodret, modellen är hyfsat enkel

måndag, november 20, 2006

Man-tager-vad-man-haver-pyjamas

Pyjamasar går det åt en del, i alla fall när man har en bebis som kräks. Denna är gjord av sambons gamla t-shirt, ett mycket enkelt och snabbt projekt, inspirerat av Baby Cool.

Så här gör man: sprätta bort muddarna om du vill behålla dem. I det här fallet var det ganska långa muddar så jag orkade inte sprätta utan klippte bort dem utanför sömmen. Det går ju också bra att strunta i muddar och bara fålla eller använda snedslå. I Baby Cool använder de en body som de lägger ut direkt ovanpå som mönster. Jag valde att använda ett overallmönster från boken Sy till barnen 0-4 år av Elsebeth Gynther (ska man bara köpa en retrosybok så ska man köpa denna, jättemånga snygga 70-talsmönster, jacka kommer snart. Denna bok går att få tag i på biblioteket eller på antikvariat, se tex bokbörsen, boknätet, internetantikvariaten eller antikvariat.net. Den finns även på tradera, men brukar bli dyr där, jag köpte min för 35 kr via boknätet.) Använder man mönster så klipper man isär t-shirten i sidorna så att man kan vika tygstyckena på mitten. Annars klipper man bara rakt igenom hela t-shirten, glöm inte att lägga till sömsmån. Det blir snyggast om överkanten (alltså över axlarna från handled till handled) är helt rak, med undantag för halslinningen. Det blir inte lika bra när man låter axlarna slutta, kan vara bra att tänka på om man använder en gammal pyjamas som mall, lägg ärmarna rakt ut.

Sedan kan man välja lite olika metoder för att kunna få i bebisen. Dragkedja i grenen eller på magen är en metod. Jag valde att ha öppningen vid axlarna, mest för att jag ville vara ekonomisk och använda tryckknappar. Jag började med att fålla ärm/axelpartiet (överkanten) med ca 1 cm invik, både på framstycket och bakstycket. Sedan nålade jag fast dessa invik på varandra med framsidans fåll överst. Jag sydde sedan ihop överkanten på ärmen från handled till ungefär i höjd med ärmhålan på bägge sidor. Sedan lät jag det vara öppet fram till halslinningen. Dessa öppningar stängs med två tryckknappar på varje sida, men man skulle lika gärna kunna sy dit band av snedslå och knyta rosetter (typ som den gamla typen av örngott). Ett annat alternativ skulle kunna vara kardborreband.

Vill man ha långa ben på pyjamasen går gränsen nånstans vid stlk 68-74. Därefter börjar en normal herrt-shirt i stlk L bli lite för kort om man inte vill skarva. Men det går ju bra att köpa muddväv och fästa längre muddar längst ner. Eller ha piratlängd.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 1, en pyjamas behöver ju inte heller ha världens bästa finish.
Pris: några kronor för knappar eller annan knäppanordning (stjäl från gamla plagg du ändå tänker slänga så blir det gratis!)

söndag, november 19, 2006

Korsstygnsbroderier

I boken Baby Cool visas hur man kan förgylla nåt tråkigt plagg, tex en enfärgad body, med broderier. Det klart tuffaste är korsstygnsbroderier. För att kunna sy korsstygn på ett plagg behöver man stramalj, en sorts grov väv som man kastar fast på tyget så att man har ett lagomt finmaskigt nät att sy korsstygnen i, denna väv petar man tydligen bort sedan när broderiet är klart. Jag har väl inte gjort en så jättenoggrann genomgång av broderimarknaden, men hittills har det varit svårt att hitta andra mönster än nallar med ballonger eller disneyfigurer. Nu har jag dock hittat en väldigt fin pudel. Det finns även ett gratis korsstygnsmönsterprogram som jag har laddat hem men då måste man såklart också leta upp några snygga bilder som man kan göra om till korsstygn. Programmet heter Stitch och finns här.

lördag, november 18, 2006

Mössa 4

Äntligen har jag fått ihop en virkad mössa som jag är nöjd med. Jag tog inspiration av dessa. Garnet heter Eskimo och jag har använt virknål 9. Jag virkade först en rad med luftmaskor, så långt att det passade runt dotterns huvud, då virkar man ihop raden till en ring med hjälp av en smygmaska. Därefter virkade jag på fastmaskor tills mössan var kanske 8-9 cm och det såg ut att vara dags att ta in när jag provade den på dottern. Då började jag minska antalet maskor enl punkt 2-3, jag började med att minska var 5e maska sen gick jag ner till var 3e och varannan, jag försökte att göra alla byten längst bak på mössan så att ev ojämnheter blir bak. Det lättaste är att anpassa detta till vad man tycker blir snyggt. Eskimo är ett så tjockt garn att det inte gör så mycket att riva upp några varv och göra om om det inte blir snyggt.

Öronlapparna gjorde jag när mössan var klar, jag måttade ut var de skulle vara och började virka i nederkanten av mössan. Jag gjorde dem som trianglar, dvs minskade antalet maskor i ytterkanterna allteftersom. Jag virkade ihop de sista två maskorna till en på varje varv, det hade nog blivit snyggare att minska på de näst sista maskorna och låta den sista maskan virkas som vanligt för en jämnare kant. Slutligen virkade jag ett varv runt hela nederkanten på mössan för att få ett snyggt avslut.

Det finns förresten mönster på en liknande mössa i senaste Vi föräldrar. De hade dock valt att ha avigsidan som utsida, vet inte om jag tyckte det var så snyggt, men formen är ungefär den samma.

Tid: en kväll
Garnåtgång: Det räckte inte med ett nystan (min dotters huvudomfång är ca 41 cm), men det blev ganska mycket kvar av det andra nystanet. Ett nystan Eskimo kostar ca 30 kr.

torsdag, november 16, 2006

Byxor 8

Byxor från boken Nya barnkläder av Elsebeth Gynther ("Pösbyxor med besparing"), denna bok går att få tag i på biblioteket eller på antikvariat (se tex bokbörsen, boknätet, internetantikvariaten eller antikvariat.net, priset skiljer väldigt mycket men normalt kostar Gynthers syböcker runt en 50-lapp). Egentligen borde man sy dessa byxor i bomullstyg eller något tunnare tyg. Det blev inte jättebra fall med velour men de är härligt 70-taliga tycker jag. Röd velour från Sundbybergs textilcentrum och röd/rosa-randig velour köpt på syfestivalen från MMH. Knappar från Dollys tyger.

Själva benen har en sidsöm, modellen är alltså konstruerad av två framdelar och två bakdelar. Fördelen med detta är att sidorna inte behöver vara raka utan benen kan vara lite utsvängda. Hade dottern gått hade det nog varit lika snyggt utan gummiband i nederkant men när hon mest sitter så blir det för fladdrigt med så vida byxor. Byxorna bör kunna användas ganska länge eftersom det finns utrymme för att flytta ner knapparna på axelbandet.

Det är svårt att få till röd velour med min kassa digitalkamera (canon ixus 400), jag försökte fixa till det i efterhand men det blev inte bättre. Om man klickar på bilden syns den något bättre. För inspiration vad det gäller ballongbyxor kolla på La/Møf som har jättesnygga grejer.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 3, modellen är enkel men velouren är knepig att arbeta med.
Tygåtgång (enl boken) stlk 74 = 55 cm (150 cm bredd)

söndag, november 12, 2006

Sy gosedjur

Dags att göra ett coolt gosedjur? Se rookie moms.
- Sock toy dogs
- Mini moopy (på bilden, som kommer härifrån, sök på "moopy")
- Wee bunny

Har inte testat någon av dem men visst är de fina?!
Se också här och här för inspiration.

lördag, november 11, 2006

Overall3 (/body)

Sydde en enkel body/overall av tyget som jag köpte på syfestivalen hos E-slöjd. Obs att tyget är på 90-bredd och rundstickat. Jag började fundera på om det var muddväv jag hade fått men det känns som trikå så förmodligen säljs det så av nån anledning.

Trots att det är trikå var det lätt att sy i tyget och jag tycker att det känns som skön kvalitet. Jag har läst lite olika omdömen om e-slöjds tyger på nätet och en del har tydligen haft otur med deras enfärgade tyger. Overallen åkte med i tvätten i dag i 60 grader och det verkade inte vara några problem, den höll formen bra. Rosa dragkedja och rosa fleece (stjärnan) från Dollys tyger och rosa snedslå och turkos tråd från åhlens.
Själva modellen är från Nya barnkläder av Elsebeth Gynther (heter pyjamas i boken) och var ganska enkel att sy, klart enklare än den overall 1 jag sydde tidigare. Den har raglanärm, ärmen går alltså ända till halslinningen, det är snyggt. Ärmarna kunde dock gjorts något vidare kan jag tycka. Tyget rispar inte så jag har inte lagt upp ärmar och ben ännu utan viker bara upp dem. Modellen är sydd i stlk 74 och den är fortfarande lite stor till dottern. Den består av 2 mönster delar (4 tygbitar) 2 ärmar och 2 ben/liv. På ryggen syr man ihop höger och vänster del och på framsidan sätter man dit en dragkedja eller kanske tryckknappar om man hellre vill ha det. Jag har ju fått tag i en manual till min symaskin så nu satte jag dit den speciella pressarfot som används till dragkedjor (den är liksom halv) och då gick det mycket lättare. Rosa snedslå i halsen.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 2 (både modellen och tyget var enkla att arbeta med)

fredag, november 10, 2006

Gåbortklänning

Egentligen är jag emot fjamsiga klänningar som barn inte kan leka i men den här är lite tunikabetonad och lite asiatisk och det gillar jag. Den här modellen är ur en bok som heter Nya barnkläder av Elsebeth Gynther, går att låna på biblan eller köpa begagnad. Modellen består av fyra delar; ärmar och axelparti i ett samt en kjolframdel och en kjolbakdel och en remsa som är 9 cm bred och viks dubbel till krage. Tyget är lite glansigt och lite halvsvårarbetat, det kommer från åhlens och var lite dyrt, kostade ca 250 kr metern och den 55-centimetersbit jag hade köpt gick åt. Den blev dock lite kort i ärmarna så 5 cm till hade varit bra (storlek 74).

Kragen var inte så svår som man kan tro, man syr den ungefär som en snedslå, först på insidan av plagget och sen på utsidan.

Detta är andra modellen jag har sytt ur denna bok, den första fick jag kassera eftersom den inte gick över huvudet på dottern. Denna klänning gick i orginalmönstret inte heller över huvudet så jag har viddat halslinningen. Det blev dock inte så bra att ha en urringning ner till naveln på dottern så jag har satt två knappar med enkelt gjorda hyskor (dubbelt bomullsgarn), ska försöka hitta på nån bättre lösning. Frågan är också om den är lite för vid men det är skönt att den inte sitter åt när hon sitter och leker.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 3

torsdag, november 09, 2006

Maria gästbloggar!!

Maria är gästbloggare och visar upp sina snygga alster:

Här kommer lite bilder på mina alster:
-Min son Vilhelm i mössa från "Baby cool".
Sydd av en bit av en pläd och med sidenfoder från en utnött kudde. På tygmärket står det "Moderne varuhuset", de kommer från en kasse med diverse grejer från min sambos mammas faster som hade en underklädesfabrik i Falköping. Sen jag tog kortet har jag satt dit stroppar under hakan så att mössan ska sitta på lite bättre, med
kardborrband.


-Tofflor. Av pläd (sparade fransarna) och nåt t-shirtaktigt tyg.








-Sparkbyxor. Av plysch. Tycker inte att jag lyckades sy fast fickan så bra.











-Snuttefilt. "Tvättlapparna" är band från underklädesfabrikskassen.

Jättesnygga grejer! Mössan blev verkligen läcker och filten till tofflorna blev ju jättebra! Håller med om att det är körigt att sy detaljer på velour men det är nog sånt man mest ser själv. Filten ser jättegosig ut!

söndag, november 05, 2006

Rapport från syfestivalen

Snacka om kvinnodominerad tillställning... :-) Det är rätt intressant med handarbete, det finns dels den nya falangen som gör trendiga och supersnygga saker och dels de mest hiskeliga färger, former och material. Det finns något för alla helt enkelt.

Nina Sandström Hallberg var där och gjorde reklam för denna bloggs favoritbok Baby Cool och jag fick chansen att fingra lite på de plagg hon visar i boken. Det var väldigt spännande! Jag kan meddela att de är ihopsvängda snabbt, det är inget finlir och det är det som är så härligt. Kan även meddela att Nina har en alldeles ny bebis så vi kan nog se fram emot fler mönster. *hoppas*

Det är så himla synd att jag inte kan sticka, det finns verkligen en massa snyggt man kan göra. Jag såg bla boken Sticka i Nystas monter som jag gärna skulle vilja göra en massa ur.

Vad slog jag till på då? Ett garnnystan. Och bara randigt tyg, dels velour och dels trikå. Velouren (randig; rödgrå, rosaröd, svartgrå) köpte jag i MMH:s monter och trikån från E-slöjd.

Tyvärr hade jag inte så mycket tid annars hade det varit kul att testa knyppling och frivoliteter. Det är mycket av de där gamla hantverken som man kan göra supersnygga grejer av!

lördag, november 04, 2006

haklapp 2 (dregellapp, bib)

Turkos frotté med brun snedslå (köpt på åhlens i lösvikt, 5 kr metern). Har ännu inte satt dit något kardborreband. Mönster från Sy kläder till babyn. Frottén kommer från det badlakan jag köpte på stadsmissionen (se också overall 2 och snutteplätt). Hittar man inte turkos frotté så kan man färga med Nitors färg Turkos, jag såg tygprov på åhlens och den är väldigt lik färgen på mitt badlakan. Det fanns också en fin orange (Mandarin) som också skulle vara snygg till denna bruna snedslå den ser dock inte så särskilt orange ut på datorn i jämförelse med tygprovet i affären. Frotté är lätt och roligt att jobba med, rekommenderas! Namnlapp från minanamnband.se

Tid: 30 min? Tar mest tid att nåla fast snedslån
Pris: Stuvbit av frotté + snedslå = 15 kr

torsdag, november 02, 2006

Syfestivalen i Sollentuna!

Obs, ni glömmer väl inte att syfestivalen är i helgen?? Bland annat kommer e-slöjd dit som säljer randiga trikåtyger i snygga färger (ovanligt!).

Personliga bodys

Lite annat snabbt pyssel. 4 bodys som jag lekt lite med. Vit: textilpennor från Panduro, röd: liten påstrykbar häst från åhlens, 20 kr, blå: sytt fast en grövre vit bomullstråd med röd sytråd i form av en krona, brun: sytt fast rosa fleece-krona med gles langettsöm. Enkelt och snabbt.

Liten väst

Snålar med ett 60-talstyg från en klänning köpt på Myrorna. Så det blev en applikation på denna superenkla väst, gjord som kort förklädesklänning, samma modell som haklappen. Manchestern är från åhlens, har tidigare använt den ljusblåa varianten, byxor 1 och förklädesklänning. Allt är zigzagat runt om. Ett snabbt litet projekt.

Tid: 30 min

onsdag, november 01, 2006

Snutteplätt

När man har diverse stuvbitar kan man slänga ihop en snutteplätt. Plätten är inspirerad av denna och denna. Jag gjorde det enkelt för mig, varken röda sammeten (baksidan) eller turkosa frottén rispar upp sig särskilt mycket så jag vek in kanterna och nålade fast direkt aviga mot aviga. Sedan klippte jag och sydde ihop diverse små tygbitar och snedslå och petade in mellan tygerna.

Dessutom satte jag dit en lampfrans (denna sydde jag dock fast innan jag sydde ihop tygerna).

Tid: 40 min
Pris: 0 kr, man tager vad man haver