fredag, december 29, 2006

Lite tillpiffning

Julen har varit god trots att det inte var nån snö. Vi kajkade land och rike runt i vanlig ordning. Tomten var vänlig nog att peta ner Sticka i min strumpa, ser väldigt spännande ut. Idag kröp sig sybehovet på igen men jag orkade inte dra fram symaskinen nu när det är lite ordning i matrummet för en gångs skull... Så här är två små handsydda projekt, vanliga bodys från H&M som blir lite mer personliga.

M:et på den vita bodyn är i randig velour och M:et på den rosa bodyn är i kräppat bomullstyg. Båda är sydda med en grövre sytråd, dels med vanliga stygn och dels med efterstygn.

fredag, december 22, 2006

God Jul!!

Nu får jag nog packa undan symaskinen inför julen. Sedan dottern har börjat krypa har det blivit svårare att sy när hon är vaken, rätt som det är sitter hon bakom granen och käkar på en gren eller en julkula. Men jag har en hel del som jag skulle vilja göra som ligger och gror. Här är min bokönskelista:
- Sticka (nina sagulin)
- Stitch n' bitch (debbie stoller)
- Plush-o-rama (Linda Kopp) Efter jul släpps även denna bok av samma författare.
En annan bok på min lista är
- The Craftster Guide to Nifty, Thrifty, and Kitschy Crafts: Fifty Fabulous Projects from the Fifties and Sixties

Jag ska banne mig lära mig att sticka. Hur svårt kan det vara? Ett par pulsvärmare borde jag väl klara i alla fall? Observera bilden, varenda grej inklusive granen är stickad! Gjort av konstnären Lauren Porter. Lite av överkurs men så coolt!

Köpte för övrigt den där tidningen Kreative Kvinnor som de har gjort reklam för på tv. Det fanns jättefina grejer och väldigt många olika bra projekt men ändå var det inget som fick mig att slita fram nål och tråd och börja pyssla. Kan inte riktigt säga varför. Kanske blev det för mycket.

Julpyssel:
Skapligt Enkelt

måndag, december 18, 2006

Retrooverall

Ännu en gammal gardin som jag fått av P, tack P!! Mönstret kommer från Sy till barnen (se höger meny för mer info) och består av 4 delar + krage. Ärm och vänster respektive höger bakstycke och framstycke, ärmen är alltså tillklippt i ett med livet. Den ser kanske lite stor ut, den är sydd i storlek 84 eftersom jag ville att den skulle räcka ett tag (boken har ett hopp mellan storlekarna 74 och 84). Just nu är den jättestor till dottern. Kragen ingick inte i modellen men jag mätte halslinningen och gjorde en krage som var lika lång i nederkant som linningen (+ sömsmån). Man gör kragen dubbel och syr ihop den i ytterkanten och vänder ut och in, man syr inte ihop den i nederkant där den ska fästas i plagget. Sedan syr man fast den som en snedslå, först syr man fast baksidan av kragen mot insidan av halslinningen och sedan vänder man och viker in sömsmånen och syr från utsidan. Nu slår det mig att det kanske är bättre att göra tvärtom, dvs sy fast mot utsidan innan man syr fast mot insidan, det beror på vilken av sömmarna som kommer att synas mest, den borde man ta sist.

Dragkedja från Dollys tyger (20 kr). Jag funderar på att brodera dotterns namn på bröstet eller ryggen och jag funderar på att sätta gummiband i nederkant av benen så att dottern kan ha den lite tidigare. Återkommer med ny bild när jag bestämt mig. Jag gillar verkligen tyget men det är inte helt enkelt att sy på något på ett så här stormönstrat tyg. Inspirerad av Ingeborg funderade jag också på om jag borde använt orange snedslå, det hade nog blivit snyggt. Detta för att undvika att det blir lite pyjamas över det hela...

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 2-3, det är ganska rakt på sak och kragen är faktiskt inte så svår som den kanske låter. Eller så är det jag som har övat så pass mycket nu att jag börjar tycka att allt är lättare...

onsdag, december 13, 2006

Tröja med ärmlappar

Har fått en liten 70-talsgardin av snälla P som nu blev till en liten jultröja. Mönstret är från Sy till barnen (mer info se höger meny under Böcker). Vita ärmar från en gammal t-shirt och på baksidan ärmlappar av hjärttyget fastsydda med tät zigzag (0,5 stygnlängd och 4 stygnbredd). Tröjan är öppen på höger axel och jag har satt dit två sk nittryckknappar, typ såna som är på bodys som ser ut som ringar från utsidan. Dessa köpte jag på Kilotex för 57 kr för 10 st, redskap ingår. Man behöver dock ett fast och tåligt underlag, det räcker inte med korkunderlägg märkte jag, en planka är bäst.

Annars vit snedslå från åhlens, det blev en liten bit över från när jag klippte ur för halslinningen på framstycket som jag gjorde till en liten ficka. Namnlapp i vanlig ordning.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 2-3. Själva tröjan är superlätt att sy, den består bara av ett framstycke och ett bakstycke + ärmarna men det var lite extra pill med knappar och snedslå.

tisdag, december 12, 2006

inspiration från Ingeborg

Åh, vilka kläder som kommer från Ingeborg (säljs på Oii Design som också har en massa annat godis)!! Med tanke på hur svårt det är att få tag i retrotyger så blir jag vansinnigt imponerad (avundsjuk...?) när någon lyckas skrapa ihop så många olika tyger...

fredag, december 08, 2006

Höstoverall

Jag har tidigare i denna blogg raljerat över bävernylonoverallprojekt som verkar fånigt avancerat. Nu är jag nääääästan där själv...humpf! Men den här varma hösten har skapat ett behov av en tunnare overall som man kan ha tex när man bär i mei taien. Fleeceoverallen är så himla varm och termooverallen har vi inte ens använt än. Jag är mycket för plagg man kan slänga på lite snabbt. Modellen är från Sy till barnen (se höger meny för mer info) och är egentligen tänkt att fodras och det hoppade jag över. Tyget heter Minna och är från Ikea, jag hittade en stuvbit på 2,5 meter för 49 kr så det blev väldigt billigt. Det är ganska grovt, lite åt markisvävshållet men inte riktigt så tjockt. Muddväven till "vantarna" och till kragen är från Dollys tyger och likaså dragkedjan. I mönstret ingår det en luva men jag tyckte att det blev för klumpigt, i stället satte jag dit muddkragen som bara är en rektangel som är ca 10 cm hög. Händerna kan som sagt sticka ut genom hålet vid "vantarna". Fötterna får däremot plats i benen som är ihopsydda. Det är mycket praktiskt när man bär sin bebis så att det inte blir nån glipa nånstans. Jag har haft tossor från den där barnklädeskedjan som börjar och slutar på P och dessa har dottern tappat säkert 10 gånger och snälla tanter har kommit rusande med en blöt och smutsig tossa. Nu slipper vi det!

Jag satte dit blixtlåsen i overallen först så blixtlåsen stack ut kanske 7 cm och sen sydde jag fasts kragen mot halslinningen och blixtlåset. Kragen syr man fast på samma sätt som snedslå (alltså kragen är dubbel och man börjar med att sy fast insidan av kragen mot insidan av halslinningen och sedan syr man fast från utsidan genom hela kragen). Tror att overallen även skulle bli fin i manchester. Slutligen satte jag en liten ficka på bröstet med en namnlapp.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 4, det tar en del tid och det är en del pyssel som krage och dragkedja och sen var det faktiskt lite komplicerat att göra ärmarna så att de blå "vantarna" hamnade rätt. Men det kräver inte så superavancerad syskicklighet.

Tunika

En liten tunika baserad på ett klänningsmönster från Sy till barnen (mer info i höger meny). Väldigt enkelt. Tyget är från E-slöjd, köpt på syfestivalen. Röd snedslå från åhlens. Som ni vet har jag ju varit sugen på att brodera (inspirerad av Baby Cool) och detta blev ett första försök, det var lite tidskrävande men inte särskilt svårt. Själva bokstäverna skrev jag med skrivstil med blyerts rakt upp och ner på tyget och broderade sen över det. Det är kedjestygn och jag använde en ganska grov bomullstråd. Själva broderingen tog kanske drygt en timme sammanlagt, mycket eftersom jag använde en lite tjockare tråd. Egentligen skulle man ju såklart lika väl brodera på en köpt tröja, det är en tacksam uppiffning.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 2

lördag, december 02, 2006

Mini moopy

Förvarning: detta mönster verkar tyvärr inte vara gratis längre.

Nu har jag sytt en mini moopy, det gick ganska snabbt, det är bara att följa instruktionerna. Jag tror dock att det blir bättre om man först syr fast armar, öron och ben mot baksidan och sedan syr ihop baksida och framsida. Jag försökte sy ihop kroppen med armarna mm fastnålade inuti och det var lite knepigt eftersom de redan är stoppade när man syr ihop kroppen och det blir rätt fullt där inne. Kvinnan som har gjort mönstret till mini moopys ber att man ska lägga upp sina alster på flickr, man kan som sagt gå in där och kika på en massa olika moopys för inspiration. Som ni ser blev den lite sned och vind men nu vet jag hur jag ska göra...

Tyger: stuvbitar av kaffe fasset tyger från wincent.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 3, det är mer pilligt än avancerat.