tisdag, januari 30, 2007

Förklädesklänning

Förklädesklänning, mönster från Baby Cool. Det är den största storleken och de är ganska stora så är på gränsen till för stor för dottern. Jag har gjort samma klänning förut se här. Nu fick jag bättre bukt med mönstret och tog inte in den på bredden så som jag gjorde förra gången. Tyget är ett Kaffe Fassett tyg från Wincent garner, hans kollektioner är egentligen till quiltning så de är väldigt tunna, passar bra till sommarkläder. Jag älskar denna blåa färg, syns inte så bra på bilden men den är en blandning mellan turkost och kornblå. Chokladbrun snedslå samt knappar från åhlens. Namnlapp från Mina Namnband.

Nu bär det snart av, vi har fullt med packningsbestyr. Pre-barn så hade jag slängt ihop det jag skulle ha med samma morgon vi skulle åka, nu har jag planerat i veckor för att införskaffa allt från vätskeersättning till simring. Förmodligen kommer jag missa att få med en bikini till mig...

Svårighetsgrad: 2.

måndag, januari 29, 2007

Klänning med puff

Klänning, inspirerad av PoP-klänning med resår i ärmar och halslinning. Second hand-tyg från kompis P. Mönster (nattlinne) från Sy till barnen. Det enda speciella med den här klänningen är att jag har satt ett gummiband i halslinningen för att den skulle bli lite rynkad. Jag tog ett sånt där svart band, typ som man har som dragsko längst ner på träningskläder, alltså inte ett platt gummiband utan mer som ett vanligt elastiskt snöre. Detta drog jag i den tunnel som snedslån bildar, hade alltså inte sytt ihop den i ändarna. Eftersom klänningen går att öppna på höger axel sydde jag sedan fast gummibandet i varje ända. Nedersömmen ser lite konstig ut, det är den gamla fållningen när tyget var en gardin. Ev kommer jag också att sy in den något, den är lite onödigt bred tycker jag. Är inte riktigt överens med storlekarna som dottern drar just nu.

Det känns som om allt jag syr just nu blir lite hafsigt, dottern är numera smått livsfarlig och stoppar precis allt i munnen. Hon tycker att det är väldigt intressant med symaskinspedalen, idag har hon "hjälpt till" flera gånger, som tur är har jag inte haft något finger i vägen. Hon är makalöst uppfinningsrik!

Svårighetsgrad: 2, könsneutral: nä inte direkt.

Solhatt 2

På onsdag åker vi! Solhatt 2. Turkos frotté från en gammal handduk och orange snedslå från åhlens. Mönster från Sy till barnen 0-4 år.

Svårighetsgrad: 1

tisdag, januari 16, 2007

Omlottunika

Omlottklänning eller tunika gjord i rosa-lila ulltyg köpt på Ohlssons tyger på Sveavägen (stuvbit). Blå snedslå från åhlens. Mönster från Sy till barnen (mer info se till höger), i princip kan man ju dock ta vilket mönster som helst på omlottröja och förlänga det nedtill.
Tanken med tunikan är att den ska funka till jeans men också till ett par strumpbyxor. Jag gjorde modellen i stlk 84 utan sömsmån och den blev precis lagom (dottern använder stlk 74 normalt). Mönstren i boken är alltså ganska små och man kan behöva lägga till lite på längden. Annars är det en väldigt smidig modell, skönt att slippa sätta i knappar eller dragkedja.

Jag var lite övermodig och körde på utan att titta i beskrivningen och givetvis straffade det sig på några ställen där jag gjorde moment i fel ordning så att andra moment fick skippas eller ändras. Tex är det smartast att sy fast det knytband som ska sitta under ärmen direkt i klänningens sidosöm. Likaså är det smartast att bestämma vad man ska göra med de övriga kanterna innan man sätter dit snedslån runt halslinningen... För att fästa den inre omlottdelen satte jag dit en liten bit kardborre som jag fäste med några stygn. Detta var inte helt optimalt men det får duga tills jag har bestämt vad jag vill ha. Man kan ju sätta dit snedslåband även på insidan men jag tycker att det kan bli lite klumpigt.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 2, själva klänningen är 1 men sen är det lite extra fix med snedslå etc.

onsdag, januari 10, 2007

Soldräkt

Fick en idé från Maria G (tackar!!) om att sy en solhatt till solsemestern. Har skrapat ihop samtliga sparpengar och drar iväg med familjen till Mauritius den sista januari! Sen är det dags att börja jobba igen.

Passade även på att sy en overall som var tänkt att ha korta ärmar och ben men som blev större än vad jag trodde. Tyg från Tygvaruhuset Kilotex, se även här. Orange snedslå från åhlens. Mönster från Sy till barnen (mer info se höger meny under Böcker). Overallen gjordes med kortare ärmar och ben och ett smalare liv, detta gjorde jag genom att markera på mönstret när jag ritade av det och sedan flytta avritningspappret inåt, man hoppar alltså över några cm tex över axlarna så att mönstret blir smalare. Overallen har tryckknappar i grenen, jag sydde ihop hela overallen förutom i grenen och fållade framstycket och bakstycket från ben till ben och satte sedan i vanliga taggtryckknappar som jag också köpt på kilotex. (Jag har dock fått tipset om att dessa finns billigare på Slöjddetaljer.) Ryggsömmen syddes inte ihop ända upp utan jag lämnade ett sprund som stängs med en liten flärp och kardborreband, detta blev inte så bra, bättre att sy i en dragkedja. Jag var dock lite orolig för att sätta knappar av metall eller dragkedjor uppe vid axlarna eftersom solen kan göra dem väldigt varma.

Eftersom tyget var tunt så sydde jag två mössor varav den ena blev foder. Mönstret (från Sy till barnen) bestod av två halvcirklar och en rektangel som sedan syddes ihop med ett runt brätte, detta gick snabbt att sy. Sedan satte jag de två hattarna aviga mot aviga och satte en snedslå runt ytterkanten på brättet. Eftersom dottern har ett ganska litet huvud försökte jag göra mönstret mindre genom att strunta i sömsmånen men det gjorde att hålet i brättet blev lite stort och jag fick rynka tyget för att få ihop brätte och kulle. Detta blev iofs lite gulligt men det var egentligen inte så jag hade tänkt mig... Det finns även ett solhattsmönster i Baby Cool. Namnlapp i vanlig ordning från Mina Namnband.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): Hatten: 2, overallen 2-3

söndag, januari 07, 2007

Ny funktion

Jag har loggat ner en liten käck funktion från Snap som går ut på att man kan förhandsgranska länkade webbsidor genom att föra musen över länken.

Den verkar inte vara helt fullständigt stabil men den är väldigt cool! Kolla tex hur snabbt man kan få överblick över länklistan till höger!!

lördag, januari 06, 2007

Ännu ett gosedjursmönster

Det är svårt att säga om min fascination för snygga gosedjur har med dottern att göra. Eller om det är jag själv som vill ha dem. Ska jag vara riktigt ärlig har hon hittills inte visat något som helst intresse för gosedjur, möjligtvis som snacks i så fall.

Hittade i alla fall ett nytt ljuvligt gratismönster (se tidigare inlägg om mönster och mini moopy)
Mönstret till Pointy Kitty hittar man här.

fredag, januari 05, 2007

Blöjförvaring

Nu åkte symaskinen fram! Några stuvbitar av bomullstyger jag fått av P blev till blöjförvaring. Den gröna är som en vanlig ficka, som består av ett långt rektangulärt stycke, först syr man kortsidornas sömmar, sedan viker man ytterkanterna dubbla och viker upp nederkanten till en lagom påse och syr en söm från den vikta kanten ända ut till lockets ytterkant. Man bör dock sy fast ev kardborreband innan man syr ihop påsen (kom jag på i sista stund). Det är väldigt praktiskt med namnlappar eftersom man kan använda dem för att täcka de sömmar som blir när man syr fast kardborren.

Den gröna är ganska liten så det får bara plats högst två blöjor i den. Men de slipper i alla fall bli äckliga i handväskan. De röda och bruna modellerna är väldigt enkla, de består av en rektangel, 24x45 cm är lagom (plus sömsmån). Man bara viker tyget omlott om blöjorna och knäpper med kardborreband eller rosett. För att blöjorna inte ska kana ur har jag satt ett brett resårband på insidan som man sätter in blöjorna under. Det får plats fem blöjor i den här (stlk 7-14 kg), gummibandet är något längre än kortsidan på tyget, det kan man testa sig fram med. Man skulle också kunna sätta dit band som man knyter fast runt blöjorna.

Svårighetsgrad (1=lätt 3=medelsvårt 5=galet avancerat): 1

torsdag, januari 04, 2007

Pågående projekt

Just nu sitter jag lite fast eftersom dottern inte riktigt behöver nåt. Vi fick en del kläder under julen bla en jättefin klänning från Esprit fast blårandig. Så jag passar på att berätta lite om vad jag pysslar med i väntan på att symaskinen ska åka fram efter julstädningen igen.

Jag har börjat sticka! Ett par pulsvärmare pågår (pulsvärmare ser ut så här, de är till mig alltså...). Garnet är köpt på City Gross av alla ställen... Mönstret är så enkelt att jag utgår från att det inte kan räknas som skyddat (från boken Sticka): lägg upp 34 maskor, sticka vanlig rätstickning till biten är 17-18 cm, man stickar den alltså på bredden. Maska av och sy ihop nederkant mot överkant, varven blir då alltså på längden inte på bredden. Stickskola finns här.

Jag har köpt ett nummer av Ottobre, en tidning man kan köpa i tidningsaffärer med en massa mönster för barn (finns även för dam). Det är många som tipsar om denna i olika forum på nätet. Och visst är kläderna fina, kanske för fina för min smak. Jag har dock inte testat något mönster ännu så jag kanske blir glatt överraskad när jag ser plaggen i andra tyger än "fina". Ett annat problem var att ska man sy till dottern just nu är det 74-80 som gäller och denna storlek verkar ligga mellan baby och barn, vilket gör att det inte fanns så många plagg i dotterns storlek. Över baby, alltså runt stlk 90 finns det mer modeller till. Men det är helt klart ett prisvärt alternativ till att köpa mönsterkuvert!!

Jag har köpt ett rosaaktigt ulltyg på Ohlssons tyger som jag tänkte sy något ytterplagg i till våren, tror det blir superfint med turkos dragkedja. Jag har även varit på Mattssons band och shoppat loss. De har snedslå i jersey som kan funka till mer stretchiga tyger (det övre turkosa bandet).

Annars är dottern just nu mer än lovligt vild, hon har fått sin första bula i pannan. Hon kryper och ställer sig mot allt hon kommer åt och igår kraschade hon i golvet när hon klättrade över två blöjpaket. Och om en månad ska jag börja jobba!! Gud vad snabbt det har gått.