söndag, februari 25, 2007

Snabbaste tröjan??

Som ni kanske har räknat ut så kan man klippa tex tröjmönster B i Sy till barnen (mer info höger meny) i ett enda stycke. Jag har lagt ut mönstret på bilden nedan, vänstra kanten är alltså dubbelvikt tyg och nedersta delen är mitt fram, översta delen är mitt bak och högra delen är ärmen. Den sitter då även ihop över axlarna (obs! tygvikningen när man klipper ut mönstret är alltså mitt fram och mitt bak på tröjan, inte över axlarna även om det kan se ut så). När tyget är utklippt och hål för halslinning är utklippt viker man upp tyget och viker det på andra ledden så att vikningen blir över axlarna, då har man bara två sömmar att sy, en under varje ärm. Trikåtyget är från E-slöjd, inhandlat förra året på Syfestivalen. Nästa helg, den 2-4 mars, är det förresten dags för ny syfestival, glöm inte det!

Det krymper litegrann så jag har väntat till efter några tvättar med att sy upp ärmar och ben på det jag tidigare sytt från E-slöjd (se tex Overall). På så sätt har jag upptäckt att det går alldeles utmärkt att ha en ofållad söm, alltså en kant som bara är klippt. Tyvärr (!) har ju vi människor så stora huvuden att man måste göra någon form av knäppning för att tröjan ska gå att dra över huvudet (om man inte kan sy med nån form av stretchsöm eller trikåsnedslå). Det är alltså därför jag har struntat i både söm och bomullssnedslå.

Svårighetsgrad: 0,5, sömnaden på tröjan består alltså enbart av två sömmar, en under varje ärm. Sedan har jag också satt dit en namnlapp. Ett annat alternativ kan vara att brodera som jag har gjort på denna tröja.

Stuvbitsbrallor

Jag har rensat lite i dotterns garderob och plockat ut en del plagg i storlek 62 och sånt. Helt plötsligt är det lite tomt och faktiskt en del som saknas, byxor bland annat. Nånstans runt 8-9 månader har man plötsligt ingen bebis längre och det börjar kännas fel att sätta på barnet typ sparkoveraller och andra spädis-kläder. Nu ska det vara barnkläder i stället. Jag hade ju redan byxmönstret avritat och klart och kombinerade två stuvbitar till ett par byxor. Det ljusblå tyget kommer från åhlens, de har haft det på rea nu och det är väldigt bra att sy i samtidigt som det är ganska följsamt att ha på. Har tidigare sytt ett par byxor och en förklädesklänning i detta tyg.

Majken har också ett par byxor i likadant tyg fast brunt. Det bruna tyget med hjärtan är från second hand (en gammal gardin). Mönster från Sy till barnen (se höger meny). Det är väldigt okomplicerade att sy. Boken har inga byxor i storlek 1 år så jag har använt overallsmönstret och bara använt nederdelen. Det finns en linje utritad som ska användas som midja för overallen, det blir övre linning på byxorna. Det är alltså inomhusoverallsmönstret jag använt.

Svårighetsgrad: 1-2, byxor är väldigt enkelt att sy. Jag brukar sy från midjelinning till grenen på fram- samt bakstycke först och sen sy ihop grenen från fotlinning till fotlinning sen. En del beskrivningar menar att man ska stoppa i det ena benet i det andra och sen sy grenen men jag tycker inte att det behövs på barnbyxor.

tisdag, februari 20, 2007

Återvinningsbrallor

Återvann/slaktade en av sambons gamla stickade tröjor som skulle till tippen. De avklippta och uppsprättade ärmarna blev ganska lagom till ett par byxor som är varma och mjuka. Vet inte om de är så snygga men gossiga att ha nu när det plötsligt blivit 10 minus ute...

Tog ett byxmönster från Sy till barnen men det kan man ju ta vilket som och modifiera det så att det passar ärmarna på vuxentröjan. Jag lät muddarna och nederdelarna vara som de var och klippte efter mönstret först ovanför byxgrenen. Sydde sen med overlocksöm och liten zigzag, det är ett snabbt projekt och det syns vilket jag gillar.

Svårighetsgrad: 1-2 (1 att sy ett par byxor men 2 eftersom det stickade tyget är lite bökigt och rispar upp sig lätt)

söndag, februari 18, 2007

Vinterkläder (jacka + byxor)

Jaha, detta är avdelningen större projekt. Ändå var det inte så svårt som jag trodde trots allt. Måste säga att snedslån är ju verkligen världens bästa grej när det gäller barnkläder. Så piffigt och enkelt det döljer fula kanter och foder!

Det rosaaktiga ulltyget kommer från Ohlssons tyger (se även Omlottunika). Jag valde en lite mer grå snedslå än den som jag använde till omlottunikan. Kommer från åhlens som för övrigt har höjt meterpriset på lösviktssnedslån från 5 till 7 kronor! Hmpf! Dragkedja från NK, det var väldigt besvärligt att hitta en så kort jackdragkedja som går att öppna helt, denna är egentligen till tunnare kläder än jackor. Någon som vet var man kan köpa såna jackdragkedjor längd 25 cm? Kan vara bra att veta. Fodret är från Dollys tyger (110 kr/m). Det är alltså typ ett sånt där som är i täckjackor, nylonaktigt som man köper färdigt med vadd. Det gick förvånansvärt bra att sy i det. Dessutom är det mer praktiskt än den förra jackan jag gjorde med fleece som foder eftersom barnets innerkläder glider bättre mot nylonet när man tar på jackan.

Mönster från Sy till barnen (se bok i höger meny) i vanlig ordning. Jag tog annoraknederkanten som går upp lite i sidorna, tyckte att det var bra att det inte blev för klumpigt. Jag valde mellanluvan med en liten spets och den var stor nog den. Det blir otroligt gulligt med luvan på, lite som de där tomtarna från Trolltyg i tomteskogen. Fickorna är även de från Sy till barnen, jag sydde fast fickorna innan jag sydde ihop yttertyget med fodret. Kan även tillägga att jag gjorde så att jag sydde ihop foder och yttertyg var för sig (över axlarna, hela ärmhålorna och luvan) och satte dem sedan aviga mot aviga och fäste ihop dem med snedslån i kanterna. Boken menar att man ska sy ihop foder och yttertyg först och sedan sy ihop jackan som vanligt men då får man ju fula sömsmåner på insidan.

Jag använde storlek 1 år till dottern som är 69 cm lång och 8 kg tung. Och det blev ganska precis lagom, mönstren är ju ganska små i boken. Anledningen till att jag gjorde byxor och jacka separat och inte en overall var att vi har en varm åkpåse och nu när det ändå är runt nollgradigt känns det ibland mest klumpigt med en hel overall. I övrigt är väl det här projektet på gränsen till olönsamt nu när många affärer rear sina vinterkläder. Jag tror att materialet gick till närmare 300 kr sammanlagt med yttertyg, foder, dragkedja och snedslå. Men jag känner mig väldigt nöjd med resultatet, jackan sitter fint på och det ser mer designat ut än nåt man hittat på rea på H&M (tycker jag själv i alla fall...).

Svårighetsgrad: 3-4, det var faktiskt ganska straight forward men det tog lite tid, började igår med byxorna och har sytt ihop jackan i dag. Nytillkomna läsare av denna blogg kanske blir totalt avskräckta av ett sånt här projekt, men det är verkligen inte så svårt (som jag själv skulle ha trott när jag började sy för ett par månader sen). Det är en fördel nu när jag har sytt så pass mycket att jag vet av erfarenhet hur Elsebeth Gynthers mönster funkar och hur jag ska nåla och sy fast dragkedjor och sånt. Men barnkläder är överlag lätta att sy om man kan grunderna (raksöm, zigzag typ), jag har också försökt sy vuxenkläder och det är en HELT annan femma. Det ställer helt andra krav på tygval och noggrannhet.

söndag, februari 11, 2007

Virkad döskalletröja

Jag köpte Stitch 'n bitch och i den fanns ett mönster på grytlappar med en döskalle. I julas visade duktiga virkkompisen M hur hon hade virkat en tröja i ett stycke av restgarner som var så otroligt fin. Jag har försökt mig på en kombination av dessa idéer.

Själva tröjmodellen är alltså mest på känn. Man virkar en rund ring som passar lagom runt barnets mage (inte för tight) och fortsätter sedan att virka uppåt tills man kommer till ärmhålorna. Då virkar man framsida och baksida för sig och gör lite lämpliga avgränsningar för halsen. Det gör inget om det inte blir jättefint i kanten eftersom man tar ett varv med någon annan färg för att dölja skavankerna. Sedan virkar man på ärmarna, man börjar alltså virka direkt på ärmhålet på tröjan och virkar en liten tub i lagom längd till en ärm. Motivet (om man vill ha det) påbörjar man lite lagom efter några varv, det hamnade lite väl långt upp på tröjan jag gjorde. Sedan har jag inte sytt ihop över axlarna utan bara satt i en tråd och knytit en rosett (det ska väl bli en knapp så småningom). Så här blir alltså tågordningen:
1. Virka tub som räcker upp till barnets armålor (börja virka motivet där du tycker det passar).
2. Fortsätt virka framstycket (dvs efter ett halvt varv på tuben vänder du och virkar tillbaka).
3. När du kommit till nederkanten på halslinningen börjar du virka ett axelparti i taget och håller ytterkanten mot ärmhålan rak medan du vänder så att det blir en hyfsat böjd halslinning.
4. Fortsätt sedan med bakstycket, virka från den nedre delen av en ärmhåla till den andra fram och tillbaka, jag tog bara bort några maskor i mitten på översta varvet för att få en liten rundning för nacken.
5. Virka på ett varv med kant i nederkant på tröjan samt från axel till axel på framstycket och bakstycket
6. Man kan nog sy ihop ena axeln och bara ha öppet i den andra för att kunna dra tröjan över huvudet, men jag virkade på ärmarna direkt på ärmhålorna. Man gör maskor där det verkar lämpligt och virkar ett par varv tills man har en tub som blir ärm.
7. Virka på en ytterkant på ärmarna
8. Fäst trådarna som blir när man byter färg och sy i knappar och öglor vid axlarna. Klart!

Garnet jag har använt var kanske lite onödigt tjockt, mest för att jag inte har tålamod med tunna garner. Det heter Twins och är i akryl och virkas med virknål nr 7, det gick åt 2 st 50 grams nystan rött och 1 nystan svart. Vill man göra en döskalle och inte har ett mönster så går det att rita upp på ett rutat papper. Som en riktlinje är den nedersta raden på döskallen på tröjan 12 maskor. Jag vill inte rita av mönstret eftersom jag antar att det är kopieringsskyddat men det är inte särskilt komplicerat.

Virkskola

Halvfärdig tröja med raglanärm

Igår låg resten av familjen och sov och var helt utmattade efter resan. Då passade jag på att slänga ihop en tröja som jag har gått och klurat på ett tag. Kompis S hade gjort en jättefin hellyhansen inspirerad tröja i nån sorts orange teddy med knäppningen i raglanärmarna a la Molo. Jag använde ett av velourtygerna som jag köpte på Syfestivalen i höstas (dags för ny Syfestival 2-4 mars!!). Mönstret med raglanärm är från Elsebeth Gynthers andra senare bok Nya barnkläder. Rosa snedslå från åhlens och vanliga skjortknappar. Det är lite pilligt med snedslån och det blev inte jättebra, men okej. Jag har för mig att jag har sett att öglan till knappen är sydd som en del av snedslån men det begrep jag inte hur jag skulle sy så jag sydde dit en ögla i efterhand. Någon som förstår hur man syr dit den på en gång? Eller brukar man kanske bara ha tryckknappar?

lördag, februari 10, 2007

Hemma från paradiset

Nu är vi hemma igen och på måndag börjar jag jobba. Det känns lite som om det är augusti och det är dags att köpa nytt bänkpapper, pennfack och luktsuddigummi. Och kanske ett penntroll!

Nåväl. Det var en helt fantastisk resa. Och jag har dragit några slutsatser som ni kanske kan ha nytta av om ni ska resa till solen med en krypbebis som gärna äter själv... Kan tillägga att det var 30-33 grader varmt hela tiden och 28 grader i havet. Ljuvligt!!

Kläder som behövs
- fladdriga långärmade t-shirts
- solhattar med brett brätte
- en liten dräkt var praktisk att slänga på när badkläderna åkte av
- tunikor
- shorts/kortbyxor (!!)
- tunna krypvänliga byxor
- uv-kläder om det är tillräckligt varmt i vattnet/poolen för bebisen att bada annars är det lika praktiskt med vanliga kläder (se bild, dessa är från sunmate)
- praktisk overall/långärmad body till resan
- Övrig kroppsmundering: fysikalisk solkräm

Kläder som inte behövs
- vita bodys (blir otroligt skitiga och det är varmt med grejer som sitter åt)
- klänningar (bara att scrolla neråt så hittar ni några som var gravt opraktiska med en krypbebis...)
- badbyxor (typ babysim),

Annars håller jag just nu på med ett virkprojekt, ska virka en tröja med en döskalle hade jag tänkt.