torsdag, mars 29, 2007

Layouten

Var lite trött på den gamla bruna mallen så jag leker lite med färger och fonter. Har inte photoshop hemma så det hela blir rätt begränsat (och rätt fult). Hav tålamod!

Byxor

Vi ska resa bort över helgen och det var lite akut på byxfronten så jag passade på att sy ett par. Jag hade inget kvar av det breda gummiband jag brukar använda i midjan så det blev med dragsko, det har jag aldrig testat förut. Jag testvek först linningen och sydde sen ett knapphål mitt fram och sist sydde jag ner midjelinningen. Ihopsydd snedslå blev själva dragskon. Det var enklare än vad jag trodde. Jag är ju väldigt förtjust i asiatisktinspirerat, så jag gillar det. Annars känner ni kanske igen stilen med olika band från dessa byxor som jag tidigare gjort. De olika banden kommer från Mattssons band och från Sundbybergs Textilcentrum. Det gröna tyget är från Ikea, tyvärr ser det lite gråblått ut på bilden, i alla fall på min skärm. Det är lite småpill med de olika banden men det är värt det för det blir väldigt mycket roligare med dem!

söndag, mars 25, 2007

Man-tager-vad-man-haver-kofta

Jag har slaktat en av mina egna gamla koftor som var fläck på, nederkanten samt knappraden är alltså den ursprungliga koftans. Man klipper (i god Baby Cool-tradition) rakt igenom plagget som ska slaktas, man klipper alltså ut framstycke och bakstycke samtidigt. Man kan ju använda en babytröja som mall men vis av erfarenhet använder jag ett mönster i stället. Det mönster (från Sy till barnen, se höger meny) som jag använde klipps ut i ett stycke, ärm och liv sitter alltså ihop redan från början.

Ärmarna är utav ett tyg från Sundbybergs textilcentrum, se också dessa byxor. Egentligen tänkte jag sätta ett gummiband i nederkanten på ärmarna men sen råkade jag sy ihop sömmen och orkade inte sprätta... Så det fick bli en vanlig söm. Dessutom var min tanke att de skulle bli ganska breda och pösiga (lite ballong-aktiga) men jag kunde nog ha tagit i mer. Snedslå från åhlens i halslinningen. Fickan blev lite sned, det vita kofttyget var lite stretchigt medan det rutiga tyget inte var det så det drog sig lite. Namnlappen zigzagade jag på för en gångs skull eftersom jag fick kapa den i kanterna för att det skulle få plats.

Ett snabbt och roligt litet återvinningsprojekt som har det fiffiga med sig att man slipper sy i knappar eller dragkedja och dessutom är man miljövänlig som återanvänder plagg som annars skulle slängas! Tog nog en timme ungefär. En annan sak man skulle kunna göra med en vuxen kofta är en förklädesklänning, då blir knäppningen bak.

tisdag, mars 20, 2007

En blogg

Annika tittade in. Måste verkligen göra reklam för hennes blogg Virkverket. Så otroligt snygga och uttrycksfulla virkade djur och andra fina saker, där kan man verkligen prata om hantverk!

lördag, mars 17, 2007

La/Møf-byxorna

La/Møf-byxorna från tidningen Kreative kvinnor. De är i piratlängd och i en något förminskad storlek 92 som var den minsta storleken på mönsterarket. Det var kul att sy nåt sånt här som är lite mer skräddat! Jag valde att sätta brun snedslå (från åhlens) på kanterna, det var inte så på mönstret men jag tyckte att det skulle bli för tråkigt annars med det gröna tyget (kommer fö från Ikea). Sedan satte jag bara gummiband i sidorna för att framfickan inte skulle bli för rynkad. Det är lite svårt att fota dem liggande eftersom de är lite mer figuranpassade, de kommer bäst till sin rätt när de är utfyllda.

Byxorna är svängda nertill vilket ser snyggt ut, de är något längre fram. Sedan har de en känguruficka fram och liten ficka med lock där bak. Det svåraste med dessa byxor var egentligen att formen betyder mer, att man måste vara noga med mönstret och med tillskärningen för att det ska bli bra. Vet inte om det blev jättebra med rynkningen i sidorna men förhoppningsvis okej (de är fortfarande lite stora för dottern, de är tänkta att passa till sommaren).

Tyget påverkar modellens utseende rätt mycket. Kanske blev det här tyget lite för "guldlockigt barn i ljusa linnekläder", det hade kanske varit snyggare med något lite tuffare tyg. Hade jag inte använt den bruna snedslån tror jag att det hade blivit alldeles för mesigt. Men det är definitivt ett mönster jag kan tänka mig att använda igen, även om det är mer tidskrävande. Det är en mer arbetad modell och det syns (även om det syns lite dåligt på bilderna).

Svårighetsgrad: 3-4

onsdag, mars 14, 2007

La/Møf

Jaha, gick i fällan igen och köpte senaste numret av kreative kvinnor igen. En stor anledning var att det ingick mönster från en designer på La/Møf, jag är väldigt förtjust i deras ballongbyxor med känguruficka. Kängurufickan och stuket ingick i mönstret som dock inte var av ballongvarianten men fina ändå. Nästa nummer är det en designer från Småfolk som bidrar med sina mönster. Det låter ju inte heller helt dumt!

lördag, mars 10, 2007

Lite inspiration!

Måste passa på att påminna om Oii Design igen. Något jag skulle vilja testa är såna här påstrykbara tryck som man skriver ut i skrivaren och stryker på tex en body. Möjligtvis är det enklare och billigare att måla med pensel, men som ni kanske kommer ihåg har jag testat såna där textilpennor och det blev väl lite halvbra så det kan man undvika. Det ser dessutom lite urtvättat ut nu efter några tvättar. Men färg som man målar med pensel borde bli bättre.

Bodyn på bilden är från Modiga barn!

Matchande byxor

Ett par snabba byxor i samma tyg, mönster från Sy till barnen (mer info i höger meny!). Namnlapp från MinaNamnband. Jag har tänkt att jag ska lägga upp byxorna och sätta röd snedslå i nederkant men jag tänkte att jag skulle tvätta dem först. Eller kanske är det bättre med gummiband i nederkant? Nånting måste till, nu ser de lite tråkiga ut.

Angående detta med snabba lättsydda plagg; jag har även klippt av en ~10 cm bred remsa av detta tyg som har blivit en smal sjal åt mig. Funkar utmärkt utan några sömmar, tyget rispar sig inte och den blev ganska lagom lång (1,5 m).

PS. Vinterkläderna klarade tvätten i 40 grader utmärkt! DS.

söndag, mars 04, 2007

Randig tröja med rosettknyt

I fredags var jag förbi Dollys tyger på Norrtullsgatan och hittade denna randiga trikå för 60 kr/metern. Kunde inte låta bli att köpa 1,5 meter. Är ni som jag kanske ni också har problem med att man sällan köper exakt den bit man behöver utan det blir alltid en del över. Ibland blir det av att man syr upp det men lika ofta hittar man nåt nytt snyggt tyg som man hellre tar. Mitt tyglager väller ut över alla breddar numera.

Nåväl. Vi vågade oss ut en kort sväng med den stackars lilla sjuklingen som lyckades spy upp vad som verkade som en hel fruktburk på sina vinterkläder. Har ingen aning om hur de kommer att klara tvätten så det återstår att se. Sedan satte jag mig och sydde denna tröja, klippt i ett stycke (se Snabbaste tröjan). Inspirerad av ett inlägg på Gör det själv på Sjalbarn gjorde jag ett snedslåklätt sprund som jag satte bak i nacken i stället för, som boken Sy till barnen föreslår, mitt fram. Sprundet fästs i hop av snedslån som sitter runt halslinningen, en idé jag har velat testa. Snedslån går alltså en bit utanför på bägge sidor om sprundet och det knyter man en rosett av. Risken är nog att det blir som ett stort hål på dotterns rygg, får se i morgon när jag testar den på henne om det ser okej ut.

Dotter sjuk

Dottern är sjuk och har diarré så att det står härliga till så just nu blir det varken nåt sytt eller nån syfestival. Om jag skulle åka dit skulle det helt klart bli fler tyger från E-slöjd, de passar jättebra till barnkläder. Och lära mig mer om frivoliteter (se sjalen på bilden från Frivolitetsknuten). Och ta en djupdykning in i nystas monter, fanns mycket fint där förra året. Jag drömmer om att vara bra på att sticka men jag har inte en stickpersonlighet, jag tappar lätt sugen med stickning och det blir inte så bra.

Återkommer!