söndag, april 29, 2007

Stickinspiration


Tänk om man vore bra på att sticka! Dessa stickade jeans är såååå coola! Mönster finns på knitty.com.
Hoppas att ni har en trevlig valborg! Majken har precis tagit sina första steg, det är väldigt spännande dagar här hemma.

tisdag, april 24, 2007

What's up


I fall någon undrar var jag tagit vägen och om vårjackan knäckte mig - nejdå. Men som vanligt under våren så händer tusen saker och det är väldigt mycket att göra på jobbet. Bifogar en inspirationsbild på en kjol från Roxy i olika tyger. Den kostar 500 kr hos Liten Butik. Men man kanske skulle kunna sy en själv, nudge nudge...

söndag, april 15, 2007

Vårjacka


Efter visst pyssel är nu vårjackan klar, inspirerad av jackan från Moon Kids Wear, se också nedan! Mönster från Nya barnkläder av Elsebeth Gynther (finns på biblioteket). Mönstret heter Baseballjacka och har raglanärm och så har jag satt på en lite rundad kinakrage. Yttertyget och fodret kommer från Sundbybergs textilcentrum, muddväven och dragkedjan från Dollys tyger på Norrtullsgatan. Jag tänkte först göra stolpfickor som det var på jackan från Moon Kids Wear men det kändes för komplicerat så i stället blev det påsydda fickor som i princip består av fyrkanter med ett invikt hörn. Jag sydde fast dem innan jag sydde ihop sidosömmarna för att få med fickan i sömmen.



Fodret sydde jag ihop separat och sedan satte jag dem med avigsidorna mot varandra när jag sydde fast dragkedja, muddar och krage. Jag har gjort så att jag har sytt fast muddarna som man syr fast en snedslå, alltså först sy fast den på avigsidan, sedan vika över, vika in och sy fast från rätsidan. På så sätt slipper man några sömmar som sticker ut på insidan. Precis som med vinterjackan valde jag ett blankt tyg som foder, vis av erfarenhet från höstjackan som hade fleece vilket gjorde det trögt att dra på jackan. Vad det gäller dragkedjan så gjorde jag så att jag först sydde fast den mellan yttertyg och foder och sedan sydde fast nedermudden. Dragkedjan stack alltså ut en 4-5 cm när jag sytt fast den i jackan och detta sydde jag fast mudden runt. Vet inte om detta är rätt sätt, men det kändes enklare att anpassa mudden till dragkedjan än tvärtom. Det är väldigt svårt att få tag i jackmuddväv (någon som vet var?) och den muddväven jag använde var nästan lite för sladdrig. Men det gör inte så mycket på en vårjacka.

Svårighetsgrad: 4 (av 5), det tog tid och var ganska många moment men det var väldigt roligt!

söndag, april 08, 2007

Omlottblus


Omlottblus att ha i dag på påskdagen hos farmor och farfar. Tyg från Sundbybergs Textilcentrum, snedslå från åhlens och mönster från Sy till barnen (se höger meny).

Flera av tygerna jag köpte igår känns snarare 80-tal än 70-tal, detta är en av dem. Vet inte riktigt om 80-talet kommer att slå igenom bland barnkläderna, men kikar man på jackan från Moon Kids Wear nedan så känns det tyget mer 80- än 70-tal. Vill man vara på den säkra sidan så kan man ju bunkra Elsebeth Gynthers 80-talsbok Nya barnkläder... Brukar i alla fall vara mindre svår att få tag i än Sy till barnen.

Glad Påsk, förresten!

Utsvängda byxor

Tog en tur till Sundbybergs Textilcentrum i går, kan helt klart vara bästa tygaffären i Stockholm. Åh vad mycket mumsigt det finns!

Har försökt sy ett par utsvängda byxor enligt eget recept i ett blått manchestertyg som jag köpte igår. För att göra dem utsvängda måste man sy sidosöm. Jag kunde nog tagit i lite mer i utsvängdheten och kanske svängt in dem lite över låren, risken är väl att de blir för tighta att krypa i då.

De blev annars i vanlig ordning lite stora trots att jag mätte. Jag är nog kvar i tanken att hon växer lika fort som i början och det är bra att ta till lite extra...

fredag, april 06, 2007

Behöver lite inspiration



Jag försöker komma på vad som skulle kännas roligt att sy. Klänningar är ju alltid roligt men tyvärr funkar det inte särskilt bra på dottern, de blir bara hängande i garderoben. Krypbebisar och klänningar går inte så bra ihop. Var förbi Harmoni Barn i Lund och såg Moon Kids Wears kollektion. Så himla snyggt! Se jackan på bilden, den är verkligen to die for. Är på jakt efter snygga tyger också, var på Ohlssons tyger igår och blev bara besviken, ska försöka hinna med Sundbybergs textilcentrum i morgon för det är nog inte öppet idag.