torsdag, augusti 30, 2007

Dagiskasse


Det är en hel del saker de behöver när de börjar dagis (veeet att det egentligen heter förskola...). Av detta elefanttyg som eg är ett barnunderlakan som svärmor har gett oss har det blivit ett kuddfodral och denna fodrade dagisväska. Modellen är mycket enkel, en rektangulär bottenplatta 30x15 cm och två 45x45 cm överstycke med intag för handtaget. De två överdelarna på väskan ser alltså ut som en fyrkant med en fjärdedels cirkel bortklippt i de övre två hörnen (se skiss nedan). Först syr man ihop handtaget och sedan mitt på långsidorna och sist syr man på bottenplattan. Gjorde även ett foder på samma sätt och sedan satte jag dem aviga mot aviga och sydde ihop dem mha snedslå. Annars hade väskan blivit väl sladdrig. Det hela tog nog max en timme. Så har vi nåt att frakta hem smutsiga kläder i...Tillägg: så här är mönstret alltså, väldigt enkelt.

fredag, augusti 24, 2007

Spana in världens bästa dotter!

Majken var med i en reklamfotografering i december förra året och nu kan resultatet skådas här!

söndag, augusti 12, 2007

Höstjacka


Höstjacka i vaxat tyg, typ vaxduk från åhlens och vitt foder från Sundbybergs textilcentrum, dragkedja från Ohlssons tyger, muddväv från Dollys tyger. Mönster från Sy till barnen (mer info i höger meny). Jag har ju testat jackorna från sy till barnen tidigare och de blir ofta lite stora över ryggen, därför har jag satt i gummiband i midjan i ryggen. Får se i morgon när dottern vaknat om det blir bra. Eg hade det nog varit snyggare att sätta gummiband runt hela midjan. Får prova mig fram.

Jag vet inte om detta blev så bra, jackan andas ju inte. Ev får jag sätta hål under ärmarna så att dottern inte svettas ihjäl. Min plan var också att sy en löstagbar luva till men jag blev lite matt i värmen och orkar inte mer just nu...

torsdag, augusti 09, 2007

Myxbyxor till dagis


Designen känns kanske igen *host* fast jag tror att orginalet har rosa mudd. Men mönstret är mitt eget modifierade med utsvängda ben. Tyg köpt via MMH barnkläder på Symässan i Sollentuna. De blir gossiga i höst för min lilla dagisflicka!

torsdag, augusti 02, 2007

"förklä-skjorta" (eller möjligtvis förklä-blus)


Ännu ett tygfynd från åhlens i form av stuvbit av tyget Paola. Den ska få tryckknappar i ryggen men jag vågar inte banka så här dags. Jag har utgått från blusmönstret i Sy till barnen men ändrat det lite, större halslinning fram, bredare nertill och snävare ärmhålor bla. Tanken är att det ska vara en vit långärmad t-shirt under. Jag hoppas att den är tillräckligt kort så att den inte ser ut som en klänning, det ska vara som ett sånt där gammaldags förklä.


Tillägg: (svårt att ta bild på modell som inte vill stå still!) nu har jag provat den och konstaterat att den borde vara längre fram, man bör alltså göra framstycket rundat nedåt. Dessutom har jag konstaterat att dottern har växt under sommaren, det blev nästan lite tight. Det är svårt med storlekar till barn, de förändras på bredden och längden hela tiden och sällan på det sättet man tror, man lägger till på längden när det behövs mer på bredden och tvärt om!

onsdag, augusti 01, 2007

Utsvängda byxor


"Boumma" säger dottern och pekar på tyget. Om precis tre veckor börjar hon på dagis. Min stora tjej! Var förbi åhlens idag som hade en del på rea, bla detta tyg som jag gav 27 kr för (75 cm). Ett fynd, tycker jag. Modellen är egenritad, för att göra byxor utsvängda behöver man göra en sidosöm och sy ihop fyra stycken (hö fram, bak & vä fram, bak). De såg läckert utsvängda ut först men sen vid en närmare mätning så var de ca 6 cm för långa så jag fick kapa en hel del av utsvänget. Det är nackdelen med att sy när dottern sover...